Quantcast
Channel: HRANA VIE
Viewing all 220 articles
Browse latest View live

Bogatiile pe care le adun an de an cu mare drag......

$
0
0
Iar vine vacanta. De maine incepe. Abia asteptam, ne bucuram, ne pregatim, facem planuri si visam. Va doresc tuturor o toamna binecuvantata, tihnita si bogata pe toate planurile:
Ultimele rosii in ghiveci si al doilea rand de in......
Ultimii cartofi, pusi in fan, asa cum invatat de la Anastasia si comunitatea "Leaganul"(un film fain AICI siAICI)

Cartofii pusi in fan la poalele tufelor de zmeura
Nucile adunate in vecini

Merele cazute intr-o singura zi.....

Coacazele negre asta-vara
 Si cateva fotografii din alte vacante, in difereite colturi ale acestui Rai, in care traim cu totii:



Mi-as dori sa mai avem o astfel de intalnire, la cu totul alt nivel.......
 Si inca cateva ganduri adunate din postari mai vechi, din care as schimba insa cel mult cateva virgule si greseli de ortografie - sunt la fel de actuale ca si atunci cand le-am publicat...... Si iar ma intreb si iar nu stiu raspunsul: cum as putea eu oare sa-mi arat recunostinta fata de Dumnezeu pentru viata atat de binecuvantata pe care mi-o daruieste???

Bogatiile toamnei - in octombrie 2011

Postarea aceasta o incepusem cu cateva saptamani inainte, pentru ca mi-a placut tare mult, cum ne-au lasat Angy, Laura si Angi sa patrundem in gradinile lor de vis (chiar daca Angi are numai un balcon de bloc la dispozitie!). Intre timp insa, viata mea a devenit - foarte abrupt si aproape dintr-o data - mai incurcata si mai incarcata ca niciodata, sunt in mijlocul unor schimbari foarte mari (se pare ca voi fi nevoita sa incep o noua viata, intr-o alta tara straina....), de aceea, va rog sa ma scuzati, ca nu mai reusesc sa va raspund cum trebuie, nici pe mail si nici la comentarii, candva se va termina si nebunia aceasta si voi incerca sa recuperez. In concluzie, haideti repede la mine acasa, cat mai sunt inca pe aici.... Si asa suna postarea mea din 4 octombrie 2011 (am mai adugat numai cateva notite actuale):
Astazi, doresc sa va invit la mine acasa in Germania. Eu sunt - cum ar fi putut fi altfel??? - un gradinar autodidact, am citit, am cascat bine ochii pe la unul, pe la altul, am intrebat in stanga si-n dreapta, am vizitat zeci de gradini  si m-am pus, fara prea multe ezitari, pe treaba. Unele lucruri mi-au iesit, altele nu, am invatat enorm din propria experienta si mai ales din propriile greseli, completand asa multe dintre lacunele cartilor de gradinarit, de aceea, rezultatul este pentru mine o adevarata minune.
Deci, poftiti va rog mai intai in pridvorul casei mele (facuta in mare parte numai din materiale naturale - aici in Germania, cele mai scumpe case, sunt cele ecologice, construite numai din lemn, paie si lut - in Romania, lumea nu stie cum sa demoleze mai repede casele batranesti si cum sa-si tranteasca in loc monstri de beton), pridvor adaugat casei anul acesta, dupa un proiect realizat de mine:
Baiatul meu a facut un tort de fructe, sper ca o sa va placa aspectul, din pacate, nu am gasit inca metoda, de va oferi sa si gustati:
Dupa care va invit cu mare drag, sa-mi admirati minunatii mei "copii verzi":

Catinele mele cele frumoase si dragi, care ma hranesc in fiecare dimineata (sper sa le aprecieze si urmatorul proprietar)
Marul (am trei, dar unul e plantat pe un loc prost si s-a stricat) era atat de frumos inflorit in primavara si mirosea atat de imbatator, incat nu am rezistat sa nu ma bag si eu in el (copiii s-au catarat in el, mie mi-a fost frica sa nu-l rup, caci este tare mic si pricajit)
Fructele erau aici inca mici, in toamna crengile se sprijineau din cauza greutatii direct pe pamant, dar nu s-a rupt nicio creanga (eu nu tai pomii, ii las sa creasca asa cum considera ei ca este bine, sunt sigura ca ei stiu mult mai bine ca mine, cum trebuie sa creasca!!)
Nu am cantarit, dar apreciez ca cei doi pomi care rodesc au avut peste 30kg de mere - am baut suc, am facut prajituri, am hranit animalele cu ele, am daruit o gramada, etc.
Al doilea rand de zmeura in septembrie
Superbii napi (topinambur) - nu uitati sa memorati acum locurile in care creste, ca sa stiti la iarna de unde puteti sa-l recoltati
Afinele de cultura, cele de padure n-au vrut sa se prinda....

Nucul este inca mic, dar este plantat de copiii mei, care abia asteaptau sa faca si nuci (copiii sunt acum foarte tristi ca va trebui sa parasim tot ce am facut noi cu atat dragoste, dar... asa e viata).
Unde au fost niste rosii care s-au stricat (vremea nemteasca nu este tocmai favorabila rosiilor), am mai pus repede rucola si varza verde (kale)
Via
Dintr-un singur butuc, am adunat anul acesta peste 15kg de struguri, dar am lasat si foarte multi neculesi, pentru pasari
Si gradina de pe balcon, din pacate, cat am fost noi trei saptamani si jumatate in Romania, nu le-a udat nimeni, de aceea multe plante nu au rezistat......
Salata, cimbrul, busuiocul si multe altele, nu au aici nicio sansa in gradina din cauza melcilor Limax, nu se pot cultiva decat pe balcon
Busuioc si racovina
In spate, leusteanul care depaseste in fiecare ani 2 metri inaltime. In fata, timianul care ramane verde toata iarna.
Si plantele otravitoare (Degetel- Digitalis) au in gradina mea un loc de cinste, exact ca si plantele comestibile. Copiii le cunosc si le iubesc si pe ele la fel de mult, sunt foarte importante pentru echilibrul ecologic.
Sunt sigura ca multi sunt de parere ca am o gradina oribila, plina de "buruieni" si de tot felul de "jivine" (de la urechelnite, omizi, fluturi, paianjeni, gandaci de tot felul, melci, lacuste, soareci, soparle, pasari, cartita, etc. - toate fiintele sunt la noi bine venite), dar pentru mine, gradina mea este un colt de Rai, pentru care ii multumesc in fiecare zi lui Dumnezeu!
O floare intre flori....
Am uitat sa va spun, ca avem aici numai 750 m², pe care mai sunt trantite si casa, intrarea enorma in garaj, drumul pana la casa, o alee care inconjoara casa (totul e pavat cu pietre), casuta de lemn din gradina, leganul copiilor, cotetele animalelor, cisterna de apa de ploaie, garduri, etc. Deci spatiul nu este mare, si totusi cate se pot face.....
Va doresc o toamna minunata!

Pledoarie pentru o gradina naturala- in iunie 2012

Am fost adesea intrebata ce-mi plantez eu in gradina, asa ca voi incerca astazi sa raspund cat mai explicit.
Ani de zile am incercat sa-mi adaptez gradina la nevoile mele, m-am luptat cu incrancenare cu melci, insecte, cartite si alte fiinte nevinovate, pe care pe atunci nu le puteam suferi si nu stiam ce sa mai fac ca sa scap de ele. Am ignorat consecvent si cu multa incapatanare conditiile de mediu specifice ale regiunii in care locuiam, incercand an de an sa cultiv plante, care de fapt din start nu aveau sanse prea mari de supravietuire.
Intre timp, am mai "crescut" si m-am mai desteptat putin (zic eu), am inteles in cele din urma, ca de fapt eu trebuie sa ma adaptez naturii si nu invers. Asa ca am invatat sa nu ma mai supar daca mai mananca si altii din plantele mele, imi vad intre timp gradina chiar ca un ultim refugiu (este ARCA mea) pentru o multime de animalute, care nu-si mai gasesc altfel locul nicaieri, fiind alungate de peste tot si combatute cu tot felul de metode, care mai de care mai ingrozitoare si mai brutale. De ceva timp, am ajuns la concluzia ca singurul ADEVARAT daunator existent in natura este OMUL, deci metodele de combatere ar trebui de fapt indreptate in cu totul alta directie.... Orice insecta, orice animal, orice planta are rolul ei foarte bine determinat pe care trebuie sa si-l indeplineasca, de ce suntem noi asa de infatuati si consideram ca stim mai bine ca ele? De ce ne imaginam ca noi suntem cei care trebuie sa decida ce plante trebuie sa creasca in gradina, unde anume trebuie sa se gaseasca ele, ce insecte, animale sunt tolerabile in gradina s.a.m.d.? Nu ne gandim deloc la nevoile naturii, ci numai la nevoile noastre....
De aceea, eu m-am reprofilat acum si cultiv si incurajez in  primul rand plantele salbatice: urzica, barba tapului, racovina, usturoita, leurda, grausorul, etc. Aceste plante nu au nevoie nici de ingrijiri atente, nici de protectie speciala, celelalte vietuitoare ale gradinii, la randul lor stapane pe gradina mea (pot avea eu cate acte de proprietate vreau, pamantul este numai si numai al lui Dumnezeu si trebuie impartit frateste cu celelalte fiinte ale Sale!), mananca cot la cot cu mine, dar in fiecare an, cresc suficiente plante pentru noi toti. Salata mai imi pun numai pe balcon in ghivece (am acum 10 salate, dar pe parcurs tot mai plantez ca sa am toata vara), pentru ca milioanele de melci din Europa de Vest abia asteapta asa o delicatesa, o singura noapte le este suficienta pentru a termina o multime de rasaduri (prima data, cu ani in urma, am avut un adevarat soc cand am vazut dimineata cum arata locul in care plantasem eu o gramada de rasaduri cu o zi inainte). La fel procedez si cu busuiocul si cu cimbrul. De asemenea, stevia, patrunjelul si loboda nu sunt pe lista mancarurilor favorite ale melcilor, se planteaza singure de la an la an si nu au nevoie nici macar sa fie udate sau ingrijite in mod special, deci le cultiv si pe ele in masa. 
Pentru ca eu iubesc rosiile, imi pun foarte multe plante, caci raportat la conditiile climaterice din Germania (si acum din Belgia), o planta nu reuseste sa produca cantitatea de fructe pe care ar produce-o aceeasi planta in Italia, Spania sau Romania. Si nu ma mai enervez pentru ca o rosie Coeur de boeuf face numai DOUA (2!!!) rosii intr-o vara, chiar ma impresioneaza performanta ei in astfel de conditii vitrege, iar cele doua rosii au un gust mai bun ca o mie de kilograme de rosii de la super-market sau de la cel mai bun Bio-Geschäft! De aceea, cele mai multe dintre plantele noastre sunt rosii mici, care reusesc sa se coaca chiar si in conditiile in  care nu au suficient de mult soare (situatie general valabila pentru Germania!). Acum de exemplu, am plantat cu copiii (si au iesit deja) peste 30 de plante de rosii, unele le vom pune in ghivece pe terasa, altele in gradina in diferite locuri (acum trebuie sa incerc locurile pe care rosiile le prefera in noua mea gradina), astfel incat voi avea cu siguranta in vara macar 5-7 plante care vor rodi bine. Ardei nu mai plantez in principiu, caci nu se fac deloc bine, doar asa 2-3 plante pe balcon pentru copii. Vinetele nu se fac aici decat in sera si oricum mie crude nu-mi plac,  sunt foarte greu digerabile si contin mult prea multa solanina in stare cruda, asa ca am mai rezolvat o problema. De asemenea, spanacul nu se gaseste pe lista mea din foarte multe motive: in primul rand pentru ca urzicile au gust de o mie de ori mai bun, dar si pentru ca urzicile cresc de la sine, spanacul insa trebuie ingrijit, iar timpul meu trebuie foarte bine dramuit, caci vreau doar sa fac atat de multe (chiar mama nu face si nu a facut niciodata spanac, ci numai mancare de urzici!!)....Varza este la fel de problematica, iar kale mie nu-mi place nici de frica. Morcovii raman foarte mici, dar pentru noi acest lucru conteaza mai putin, asa ca alaturi de morcovii salbatici, punem si morcovi "normali", dar nu am reusit sa obtinem suficient de multi pentru nevoile noastre, asa ca mai si cumparam, la urma urmei taranii trebuie sa traiasca si ei, nu credeti?
Mi-am plantat zeci de galbenele, floarea soarelui, coltunasi, topinambur, dovleci, nalbe, cepe si usturoi. Voi mai planta dovlecei, marar, cartofi si castraveti de muraturi (mici).
Nu ma mai procup prea mult de reguli, plantele cresc oricum cel mai bine daca sunt lasate sa o faca in legea lor, ele stiu cu siguranta mult mai bine ca noi cum trebuie sa o faca. Desigur ca o astfel de mentalitate nu permite obtinerea unor recolte impresionante cu care m-as putea lauda, dar pentru mine, alte lucruri au devenit in ultimii ani prioritati.....

Cimbrisorul (timian) din fata leusetanului a fost de ex. plantat de mine in cu totul alt loc, in care lui insa nu i-a placut. Planta a disparut din acel loc si cimbrisorul a aparut "de la sine" intr-o alta parte a gradinii, care i se potriveste lui mult mai bine, rasplatindu-ma tot timpul anului cu frunzulitele lui aromate (crengutele isi scot mereu varfurile chiar si din zapada).
Si cateva fotografii din noua gradina. Desi domnul proprietar este om care mananca normal, el cunoaste totusi inca diferenta de calitate dintre un produs cumparat si unul din propria gradina, asa ca a plantat o multime de bunatati in gradina sa:

Pe o lungime de cca. 15m zmeuri si muri
12 arbusti de coacaz  in toate culorile, de jur imprejurul gradinii de zarzavat.
Piersici (care din pacate au inceput sa infloreasca exact cand a venit un nou val de inghet, astfel incat nu vom avea nicio piersicuta anul acesta), meri, vita de vie, aluni si smochinul, care la randul sau a inghetat si nu ma va putea ferici cu fructe.
Si asa m-am plimbat eu toata primavara cu cartoanele si ghivecele cu rasaduri din casa afara si de-afara iar in casa...
Busuiocul din stanga a ajuns acum la aproape 1m inaltime (desi toate plantele au fost  din ACELEASI seminte, s-au dezvoltat f. diferit - asa se poate vedea cel mai bine ca sunt ffff. multi factori in joc!), dar tot in ghiveci il am, caci altfel il ataca melcii&Co - saptamana asta am fost nevoita sa-l bag iar in casa ca a fost din nou foarte frig si incepuse sa paleasca. Si ma joc de-a albinuta in fiecare zi si-i mangai florile, ca sa faca multe seminte sa am ce sa va trimit si voua. Caci aceste plante au fost din ultilmele seminte de busuioc adevarat din Romania pe care le-am mai avut, iar mie cel italienesc, care se gaseste altfel in aceasta parte a Europei, nu-mi place deloc.

Urzici, papadie si alte minunatii nu existau cand am venit aici aproape deloc, intre timp se gasesc din belsug, dar trebuie sa am acum mai mare grija, sa nu salbaticesc totusi prea tare gradina, asa cum mi-ar placea mie, va trebui pentru aceasta, sa mai astept ceva pana voi avea candva, din nou gradina mea proprie......
Natura este INTOTDEAUNA PERFECTA si ARE INTOTDEAUNA DREPTATE (asa cum bine stia si spunea domnul Goethe - si de atunci au trecut peste doua sute de ani!!), orice dereglare, orice invazie de daunatori, orice crestere unilaterala a unei anumite plante etc. nu indica decat o lipsa, o neregula, un dezechilibru pe care ea incearca intr-un fel sau altul sa le compenseze pentru a-si regasi echilibrul. Inainte de a face ceva impotriva ei, ganditi-va va rog,  in primul si-n primul rand, la ce ati facut VOI gresit!!

AICI si AICI cateva informatii despre Sepp Holzer, om mandru si fain, unul dintre profesorii mei, de la care avem cu totii numai lucruri bune de invatat!
Sa ne "revedem" cu bine, sanatosi, bucurosi si mai plini ca niciodata de forte noi si entuziasm- caci lumea aceasta minunata are parca mai multa nevoie de noi ca niciodata...

Un timp de pace

$
0
0
Nici nu am murit, nici nu am probleme. Sunt sanatoasa, multumita si fericita, am capul plin de planuri si ma bucur de viata. Si parca si viata ma iubeste mai mult ca niciodata si ma rasplateste cum parca nici in cel mai frumos vis nu as fi sperat vreodata..... Multumesc, multumesc, multumesc!
Muncesc intens, caci am de facut multa ordine: in gradina, in casa, in viata, in relatiile cu ceilalti, in cap, in inima .... Aranjez, pun la loc, scutur, sterg de praf, impachetez, impart pe caprarii, creez noi spatii, pun lucrurile de care nu mai am nevoie in cutii si le dau afara din viata mea.... Sunt hotarata sa arunc, daca nu tot, macar o parte din tot ceea ce ma trage in jos, ma impiedica sau imi fura cumva libertatea. Santier mare de tot!
Timpul dinaintea Craciunului este pentru mine deosebit.  Mie imi plac zilele scurte, reci si umede din noiembrie si decembrie, serile care se astern atat de devreme peste lume imi dau posibilitatea sa petrec mai mult timp cu mine insami si cu o multime de oameni faini. Ma regasesc cu mare bucurie, seara de seara, cu o carte buna in mana, langa o lumanare aprinsa, in miros de tamaie, in fata semineului. Hrana pentru suflet...... Pentru mine acum este timpul bilanturilor, al socotelilor sufletesti: adun si scad, inmultesc si impart, descopar noi teoreme, teze si axiome,  trag linii si analizez rezultatele - ca si in timpul scolii, metoda reducerii la absurd ramane prefarata mea.... Adesea, ajung la noi si nebanuite (pentru mine) concluzii. Altadata, descopar ca  stiam deja de mult timp o gramada de adevaruri. Si-mi zic iar si iar, ca totusi degeaba stiu atatea lucruri, daca nu reusesc sa le si dau atentia si importanta cuvenita! Dar in acelasi timp, stiu ca TOTUL este perfect asa cum este, totul se intampla la timpul cuvenit - asa ca macar am incetat sa ma mai agat de regrete. Si va spun cu mana pe inima, ca e MARE lucru! 


Ma bucur tare, de fiecare data cand reusesc sa vad frumusetea care ma inconjoara, mreu si pretutindeni....
Si cred ca si daca as repeta de un miliard de ori cat de importanta este muzica pentru sanatate, tot ar fi prea putin. De aceea, nu uitati sa cantati, zi de zi: la un instrument, din gura sau macar dupa un CD, acum este timpul cand ingerii canta impreuna cu noi! Este un timp cu un potential creator deosebit, folositi-l din plin.












 In Germania, li se povesteste copiilor ca cerul este atat de des parca prins de flacari, la rasarit si la apus, in tot acest timp, pentru ca in cer, ingerii fac pregatirile pentru sarbatoarea Craciunului si coc in cuptorul lor ceresc toate bunatatile care vor fi apoi pe masa fiecarei familii in ziua de Craciun.
Maine este Sfantul Nicolae, asteptati-l cu bucurie, la ceas de tihna, cu incaltarile (si cele sufletesti) bine lustruite. Sunt sigura ca va va aduce daruri pe masura!

Simplu, simplu, simplu

$
0
0
Cristela Georgescu este sora mea dreapta si buna. Desi eu sunt convinsa ca suntem TOTI copiii aceluiasi parinte, si deci suntem cu totii frati adevarati, inca imi vine greu sa pun in practica aceasta credinta in cazul anumitor oameni - mai am mult de lucrat cu mine insami. Altfel a fost insa, cand am intalnit-o pe Cristela: am stiut ca noi doua ne cunoastem de cand lumea.......
Am admirat de la inceput tare mult munca Cristelei si am invatat enorm de la ea in toti acesti ani. M-a pus de multe ori pe ganduri si m-a facut sa regandesc chiar multe aspecte ale vietii mele. 
Cand m-a rugat sa scriu cuvantul de incheiere pentru cartea sa, m-am speriat de-a dreptul. I-am spus mai intai ca nu pot, ca sunt in moment mult prea prinsa ca sa reusesc sa ma adun si sa scriu ceva cumsecade. Apoi mi-am dat seama, ca daca dau bir cu fugitii, doar de frica, ce fel de sora mai sunt eu atunci??? 
Asa ca mi-am mobilizat toate fortele. Mai intai am incercat cu vointa, dar mi-am dat seama ca intr-un astfel de caz, nu prea foloseste sa te ambitionezi: rezultatul este gaunos, fals si sintetic. Asa ca mi-a ramas numai sa ma rog. Caci prea grea imi aparea "misia" aceasta.... Stiam ca nu-i plac laudele, caci ea este un om cu adevarat smerit, dar cum pot eu sa scriu ceva despre Cristela fara sa o laud? Cand tot ce iese din mana, din capul si din sufletul ei este perfect: gandit pana la ultimul detaliu, nimic nu este lasat nestudiat sau la voia intamplarii!? Dar si de data aceasta, tot ea mi-a dat raspunsul: " Si mie mi-ar fi greu sascriudespretine, farasatelaud. Dar de fapt nu te-as lauda pe tine, l-as lauda pe Dumnezeu pentru ca te-a facut ...".
Nu stiu cum o sa le para cititorilor cuvantul meu de incheiere, oricum nici nu conteaza de fapt, caci cartea Cristelei este o adevarata comoara care nu are nevoie de nimic altceva.... Sunt sigura ca toti parintii si toti copiii se vor bucura de ea si vor gasi in ea multe lucruri bune de invatat. Ma alatur Cristelei, dorindu-va la randul meu sa va fie cu mare folos!

Cristela Georgescu
Simplu . Versuri Hrănitoare
Precomandă Simplu. Versuri Hrănitoare de Cristela Georgescu
Moş Crăciun, Moş Crăciun
Pregătitu-s-a de drum!
Toată lumea-i invitată,
Ca să fie răsfăţată.
Atmosfera de Crăciun
E contextul cel mai bun!
Precomandă Simplu. Versuri Hrănitoare de Cristela Georgescu
Pusă la colţ de fiecare dată când scotea capul ca să întrebe dacă i-a venit şi ei vremea, Simpluîmi pare că nu a fost scrisă de mine. S-a scris şi s-a întâmplat… de la sine.

Povestea cărţii urmează la lansare, sâmbătă, 13 decembrie, de la ora 10:30, la Târgul de Crăciun (apropos, programul pentru copii este fantastic!).

Pâna atunci vă invit să citiţi o scurtă prezentare pe pagina cărţii si mă pregătesc cu bucurie să vă întâlnesc în Bucureşti, iar de la anul ... în ţară! (voi publica intreg programul evenimentelor pentru 2015 pe pagina Evenimente).

Pentru copiii acestei lumi şi pentru nemurirea steluţelor din privirea lor.

Cu drag si cu Vitamina L,
cristela

Fiti precum copiii......

$
0
0
Cateodata, ma simt de parca as fi trait deja 100 de ani (in realitate, am implinit numai 47), caci port in suflet si in inima atat de multe amintiri, atatia oameni, atatea intamplari, atatea destine, atatea povesti, atatea locuri. Am trait parca atat de mult si de intens o multime de zile: si bune, si rele, si frumoase, si urate, si linistitoare, si infricosatoare, si inaltatoare, si zdrobitoare. M-am impiedicat, si am cazut. M-am ridicat, si am mers mai departe. M-am oprit, si m-am intors din drum. Am chibzuit adesea indelung la o rascruce, si altadata m-am aruncat in hau cu capul inainte si ochii inchisi, tinandu-mi respiratia. Am murit, si am inviat. Ma simt binecuvantata si aleasa, caci am primit un dar nepretuit: o viata in care incap atat de multe minuni....... Reusesc eu insa oare sa fiu suficient de recunoscatoare? Reusesc oare sa dau macar o parte inapoi din minunatiile pe care le primesc in fiecare clipa?
Ma surprind de multe ori spunand sau gandind: cand eram eu copil... Sau: cand eram eu tanara....
Desi tot mai sunt si copil, si tanara. Caci asa cum spunea Albert Schweitzer, nu anii traiti arata daca un om este tanar sau batran.  Si sper ca am sa-mi pastrez sufletul de copil pana  in clipa mortii. "Fiti precum copiii".....
Semnele iubirii sunt peste tot: chiar si in sacul de cartofi.....

Primele flori din gradina mea
Pentru ca nu este un secret, am sa spun deschis motivul pentru care scriu in ultimul timp atat de rar: am inceput, inca din 2014, un curs de calificare in meseria de consultant de vindecare pentru santate holistica. Ma simt implinita, fericita si nespus de norocoasa. Primesc o sansa enorma, pentru care sunt deosebit de recunoscatoare, si care imi permite, atat sa umplu o parte din golurile pe care cu totii le avem in propriile vieti, cat si sa adun mai departe comori noi si nepretuite. 

De aceea, cu intarziere, dar cu tot dragul si din tot sufletul, la inceput de an nou, cel mai frumos text despre tinerete si batranete:

Esti la fel detanar ca increderea ta
  - AlbertSchweitzer (1875 - 1965) -

"Tineretea nuesteoetapadeviața, ci esteostaredespirit. Esteimpulsul vointei, vivacitateaimaginatiei, victoria curajului in fata lasitatii, triumfulaventurii asupra inertiei umane.
Nimeni nu imbtaranestepentru ca a trait unanumit numra de ani. Un om devine batrancand isi ia ramas bun de la idealurilesale. De-a lungulanilor, pielea se rideaza; prin pierderea entuziasmului, se rideazasufletul. Grijile, indoiala, lipsa de incredere, teama si disperarea sunt adevaratii ani lungi din viata unui om, care pleaca capul spre pamant si tarasc sufletul prin praf.
Nu conteaza daca un om are 17 sau 70 de ani, in inima fiecaruia traiesc dorul de minunea vietii, uimirea la   vederea stelelor milenare si a lucrurilor si gandurilor eterne, asumarea riscului, entuziasmul copilaresc  nesatios pentru ceea ce va aduce ziua de maine, bucuria exuberanta si pofta de viata.
Esti la fel de tanar ca increderea ta in viata si la fel de batran ca indoiala ta, la fel de tanar ca speranta ta, si la fel de batran ca deznadejdea ta. Atata timp cat mesajul frumusetii, maretiei si bucuriei lumii ajunge la inima ta, atata timp esti tanar. Numai atunci cand aripile iti atrana si inima iti este acoperita de zapezile pesimismului si de gheata cinismului, numai atunci esti cu adevarat batran!
"

Sushi

$
0
0
In actualul segment al vietii mele, traiesc intr-o lume in care cei mai multi dintre oamenii din jurul meu mananca "normal" (v-ati intrebat insa deja, cine decide de fapt ce este "normal" si ce este "extrem"??). De cand m-am mutat in Belgia, am cunoscut o singura persoana vegetariana. Adevarati vegani sau raw food-isti nu am intalnit inca (in Belgia, curentul raw vegan este mai mult un moft sau o afacere profitabila, ca si in USA de altfel, nu se compara cu nivelul scolii de hrana vie din Germania sau chiar cu stacheta plasata foarte sus de Elena Nita Ibrian sau Valeriu Popa in Romania).
Sunt obligata sa merg adesea la diverse mese, si de fiecare data bucatarii sunt adusi de mine la culmea disperarii atunci cand aud ce mananc - imi vine de multe ori foarte greu si sa ma apuc sa explic iar, si iar, si iar..... Si tocmai de aceea, nu rareori, am stat o seara intreaga cu o farfurie in fata plina de decoratiunile mancarurilor "normale": flori din rosii, ardei si ridichi, spirale de castraveti, pomisori din frunze de patrunjel, rotite de morcovi si alte "inventii", care de mai de care mai aratoase si foarte gustoase.
Dar si reversul medaliei este in acest caz identic: cand trebuie sa gatesc eu pentru musafiri care nu au nicio idee despre o alimentatie sanatoasa, imi framant de multe ori mintea zile in sir cautand o solutie de compromis.
Una dintre aceste solutii, care a "prins" de fiecare data foarte bine: Sushi vegan, aproape raw  - aproape raw, pentru ca foile de alge Nori pentru Sushi sunt tratate termic, deci NU mai sunt crude.

 Sushi vegan, aproape raw

Ingrediente si mod de preparare:
- pentru orez - conopida (se da pe razatoare sau se prelucreaza cu robotul de bucatarie cu lama S - mai multe despre orezul de conopida AICI);
- mie imi place varianta cu morcovi, castraveti si avocado - dar cred ca este mai important sa ascultam de propriul gust si sa folosim ingredientele care ne atrag, decat sa incercam sa respectam regulile exacte de preparare (general valabil pentru orice mancare);
- foi de alge Nori;
- seminte de susan;
- Miso, Tamari sau Shoyu (NEPASTEURIZATE!!!) - desi nici aceste ingrediente specifice bucatariei japoneze nu sunt 100% raw, sunt totusi adesea recomandate cu multa caldura de multi medici din domeniul medicinei alternative (de exemplu: dr. Gabriel Cousens si dr. John Switzer), ca alimente avand valori tarapeutice si nutritive foarte mari!
Se intinde orezul pe foile de Nori, se adauga celelalte ingrediente si se ruleaza.  Se taie si se serveste cu sosul de soia (Tamari sau Shoyu).

Pofta mare! Sau  mai bine spus: どうぞ 召し上がれ  (Dōzo meshiagare)!

 S


Cand visele se implinesc

$
0
0
Cu multi, multi ani in urma, pe vremea cand lucram la un minister, a trebuit sa duc intr-o zi ca orice alta zi niste documente la un departament cu care noi nu lucram in mod obisnuit. Am suit multe etaje (chiar si atunci, nu foloseam aproape niciodata liftul), am gasit biroul, am batut politicos la usa si am intrat. Si in acel moment, mi-am pierdut pur si simplu suflarea: pe peretele de langa usa, atarna un calendar. Cred ca nu am spus nici macar buna ziua, am intrebat numai pierduta: "Vai, ce peisaj frumos, unde este?" Un munte, un lac si o bisericuta mica si alba, cu turlele ca niste cepe rosii. Si eu devenisem dintr-o data o parte din peisaj.......
Erau clar cu totul alte vremuri: nu am gasit nicaieri nici numele locului, nici al fotografului, nici macar editura sau tipografia nu erau mentionate. Dar locul acela minunat mi-a intrat in suflet si acolo a ramas, chiar daca nu stiam unde este. Ca si gandul ca intr-o buna zi voi ajunge si eu acolo.
Dupa multi ani, cu totul neasteptat si intamplator, am descoperit locul intr-un reportaj al televiziunii germane: Königssee. De atunci, am ajuns la lacul si muntele visurilor mele de nenumarate ori - si vara si iarna si primavara si toamna Este la fel de frumos in orice anotimp, in orice moment al zilei. Dumnezeu este aici parca vizibil si palpabil. Asa ca e usor sa-mi amintesc sa-i multumesc, de fiecare data cu lacrimi in ochi si inima saltandu-mi din piept. 

De astazi este iar vacanta. Si unde mergem? Desigur iar la muntele vrajit.......
Un bun prilej sa ne mai burdujim camarile sufletesti cu adevarate  comori: cu imagini si sunete rupte din Rai. Traim, devenim una cu muntele, cu apa, cu fiecare fir de iarba, cu fiecare copac si fiecare fiinta de acolo. Si devin din ce in ce mai convinsa, ca sunt una dintre cele mai norocose si mai fericite fiinte din lume. Iubesc viata si viata ma iubeste. Multumesc, multumesc, multumesc!













Vaccinuri - pro sau contra? De la parinte, la parinte......

$
0
0
Discutia pro-contra vaccinare nu are se pare niciun sfarsit, este parca mai virulenta ca oricand si se transforma tot mai des intr-un adevarat razboi. Fiecare tabara isi taraste adversarii in mocirla si arunca in  ei cu noroi, loviturile sub centura se indesesc de ambele parti, are loc un fel de lupta "studiu-la-studiu", iar legea de baza a luptei este: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte! Din pacate, din toata aceasta situatie, noi toti nu avem decat de pierdut. Caci ca in oricare alt razboi, adevarul este cel care moare primul..... Si nu mai este deloc de mirare, ca parintii constienti si iubitori, sunt mai debusolati si mai derutati ca oricand. Unii spun asa, ceilalti spun exact invers - DECI CINE ARE ATUNCI DREPATE?? Pe cine sa credem?

Principala dificultateîn evaluarea vaccinarilor consta in faptul, ca pentru vaccinuri, in momentul actual, NU exista niciun studiu prospectiv randomizat dublu-orb, care sa confirme sau sa infirme efectul pozitiv al vaccinurilor, respectiv avantajele si dezavantale vaccinarilor pe termen lung. Ceea ce este intre timp absolut normal pentru medicamentele de sinteza, nu a fost efectuat niciodata pentru vaccinuri. Si din motive de etica medicala, nici nu va fi vreodata efectuat un astfel de studiu..... In text clar: atat medicii si oamenii de stiinta sustinatori ai vaccinarii, cat si medicii si oamenii de stiinta care se opun vaccinarilor, se bazeaza doar pe convingeri si argumente neverificate insa intr-un astfel de studiu de anvergura si de lunga durata!!! Convingeri contra convingeri. Studii contra studii. Experiente contra altor experiente. 

Acest ADEVAR, de necontestat de catre niciuna dintre partile implicate, ma duce cu gandul la comentariul mucalit al cunoscutului epidemiolog Harvey Gordon, din anul 1995 intr-un articol in British Medical Journal, cu titlul "Rugaciunea poate impiedica sfarsitul lumii". Gordon a afirmat mai intai, ca in toamna anului 1995 va veni sfarsitul lumii, dar ca el se va ruga ca acest lucru sa nu se intample. Daca lumea nu se va sfarsi la momentul prezis de el, atunci el se va adresa din nou BMJ si va explica ca rugaciunile sale au fost cele care au impiedicat sfarsitul lumii. Gordon sublinia in articolul sau, ca afirmatia sa este de fapt stiintific asemantoare cu afirmatiile facute de sustinatorii vaccinarilor, conform carora vaccinarile impiedica diferitele epidemii, care sunt vehiculate la intervale regulate de timp in presa scrisa si audiovizuala, tocmai de catre acesti sustinatori - adica, epidemiile nu ar aparea decat datorita programelor de vaccinare ale diferitelor guverne si industriei medicale.......

Sigur ca vaccinarea este un subiect foarte serios, dar tocmai ca urmare a situatiei date, este imposibil sa evaluam corect atata timp cat suntem incrancenati si plini de frica. Caci stiu din propria experienta, ca hotararea de a vaccina sau de a nu vaccina ii va costa pe toti parintii constienti multe nopti nedormite..... Deoarece  in spatele acestei tematici sta FRICA. Frica de asumarea responsabilitatii pentru viata unei fiinte iubite mai presus de orice. Frica de a face o greseala. Frica de fi altfel decat ceilalti. Frica de lumina din propria minte si din adancul inimii. 

Pentru ca mi-am vaccinat un copil, din frica ca s-ar putea imbolnavi, si  pentru ca la al doilea copil am hotarat altfel, eu ii inteleg perfect pe toti parintii: si pe cei care se hotarasca sa vaccineze si pe cei care refuza vaccinarea. Le inteleg temerile si le cunosc caruselul gandurilor, caci le-am trait pe toate pe propria piele. Dar fiecare parinte in parte trebuie sa gaseasca curajul de a lua o hotarare, indiferent care este aceasta hotarare, pentru copilul sau - NIMENI nu ii poate lua unui parinte (si nimeni nu are acest drept) aceasta hotarare, pentru niciunul dintre noi nu este cu putinta, sa lasam sa treaca de la noi paharul acesta....... Iar eu, ca mama, sunt datoare sa respect hotararea fiecarui parinte in parte, indiferent daca este sau nu in consonanta cu hotararea mea sau cu convingerile mele. Caci la urma urmei, fiecare parinte nu vrea  decat binele copilului sau iubit - exact la fel ca si mine.

Cand m-am hotarat sa NU vaccinez, m-a ajutat enorm medicul pediatru care m-a asigurat ca exista medicamente, atat de sinteza cat SI REMEDII HOMEOPATE, cu care se trateaza TOATE bolile impotriva carora se vaccineaza. Gandul ca daca totusi se intampla ceva, am un medic care ma poate ajuta, mi-a intarit mult pozitia. Nu eram medic si atunci nici nu ma simteam in stare sa infrunt singura o boala grava, aveam la acel moment pur si simplu nevoie de o autoritate in spatele meu. Toti copiii nevaccinati (caci in Germania exsita foarte multi copii nevaccinati - la scolile Waldorf, aproximativ jumatate din copii sunt nevaccinati!) pe care i-am cunoscut  mi-au adus la randul lor tare multa liniste. Au trecut de atunci tare multi ani. 12 ani de viata, cu suisuri si coborasuri, lumina si umbre, lacrimi si rasete, frica si iubire.... Astazi, zambesc cu intelegere cand aud de teama cuiva de poliomelita sau tetanos. Ma bucur in sinea mea, ca am invat in toti acesti ani frumosi si plini de viata sa-mi asum responsabilitatea pentru propria sanatate. Ma umple de multumire si recunostinta faptul ca sunt aici datorita copiilor mei. Caci ei m-au obligatr sa gandesc. Ei m-au facut sa am in cele din urma curajul sa iau si eu hotarari majore. Ei m-au invatat sa privesc intotdeauna orice situatie din cel putin doua puncte de vedere. Si ei mi-au aratat ce insemana iubirea, intelegerea si toleranta. Intr-un cuvant, copiii mei mi-au fost cei mai buni si mai capabili profesori.

De ziua mea, am primit de la pritena mea Elke, mama a trei baieti (si ea are o poveste asemanatoare cu a mea: primul copil (27 ani) a primit toate vaccinurile, al doilea (21), numai primele vaccinuri, iar ultimul (15) este nevaccinat, nu a luat nicodata un medicament de sinteza si este hranit vegetarian integral (dupa dr. Bruker)) un DVD cu ultimul film despre vaccinari. Este din pacate in limba germana (in spatiul germanofon, lumea este la cu totul alt nivel ca in Franta, Italia, Belgia samd!), dar sunt sigura ca macar cativa dintre voi il vor urmari cu mult interes:


Dragii mei, nu uitati ca in viata NU EXISTA garantii. Putem face totul perfect (cel putin dupa parerea noastra) si totusi rezultatul sa fie o adevarat catastrofa. Ceea ce astazi este adevarat, va fi poate marea eroare de maine. Nu stim cum va arata lumea de maine, lumea in care se vor misca copiii nostri, deveniti adulti. Ignoram vointa divina, caci suntem teribil de infatuati si chiar credem ca putem hotara singuri asupra vietii si mortii. Sigur ca noi suntem datori sa facem tot ceea ce ne sta in putinta, dar ultimul cuvant nu il mai avem noi de spus.... Cunoastem cu totii copii sanatosi, care au ajuns intr-un carucior cu rotile datorita unui accident aparent stupid. Fiecare dintre noi a auzit nenumarate povesti ale unor copii care au plecat foarte devreme dintre noi, de multe ori perfect sanatosi. Viata este altfel decat ne gandim noi ca ar trebui sa fie......

Cititi si informati-va temeinic. Gasiti un medic in apropierea voastra, in care sa aveti deplina incredere - vorbiti cu el, sincer si deschis, ascultati ce are de spus si spuneti-i ce va sta pe inima. Analizati toate informatiile primite, trecandu-le prin ciurul des al propriului discernamant. Ascultati-va in liniste mintea si inima. Si luati hotararea care va va lasa sa dormiti in liniste si pace! Caci hotararile de acest tip, sunt in principiu intotdeauna cele mai bune hotarari....

Cea mai potrivita incheiere, sunt cuvintele  Cristelei Georgescu:
"Pro Libertate
Libertatea nu este sa iesi cu bâta în drum sau să-l stigmatizezi verbal pe cel de lânga tine, libertatea curată este doar interioară. Dincolo de orice alt comentariu tehnic sau ştiintific, Olivia Steer - prin dialogul ei cu noi - ne-a arătat ce înseamna să fii liber în exprimare şi să aplici dictonul latinesc AUDIATUR ET ALTERA PARS, care rezumă un principiu fundamental de drept.
Octavian Goga spunea:”am să mă lupt toată viaţa mea ca tu să poţi avea o altă părere decât mine”. Şi unde am ajuns astăzi în ţara noastră...vedem şi ne înfiorăm… Să nu ne transformăm în brute, precum brutele care ne conduc astazi."


Viata este atat de frumoasa!

$
0
0

 Eu am mers intotdeauna cu mare placere la scoala. Nu intelegeam de ce celorlalti copii, adolescenti sau tineri adulti nu le placea. Mie imi facea o mare placere, chiar si atunci cand deja invatam numai lucruri care nici nu am interesau, nici nu-mi placeau (la facultate). Iar in ultimii ani de facultate, cand intuiam ca de acum s-a terminat cu mersul la scoala, asa cum ceredam eu la acel moment, pentru totdeauna, devenisem mai trista si mai melancolica ca oricand. 
Dar, cu norocul meu cat carul, nu se putea altfel, asa ca am avut ocazia sa mai merg la multe scoli si dupa terminarea facultatii: de la minister am fost la un curs frumos in Danemarca, am facut curs de limba engleza, apoi in Germania am fost la curs de limba germana, apoi la curs la dr. Bruker - curs pe care insa nu l-am mai terminat. Chiar si aici in Belgia as fi putut sa merg la un curs de limba olandeza, mi-ar fi facut desigur placere, cumva insa nu am reusit atunci sa ma organizez. Astazi, la 47 de ani,  merg la scoala visurilor mele: invat numai lucruri care ma intereseza, care imi plac si ma preocupa de aproape 15 ani, invat nu numai teoretic, ci si practic, am ocazia sa lucrez cu oameni foarte frumosi si buni, si cresc cu fiecare bloc al cursului: parca nu numai psihic si sufleteste, ci si fizic - mi se indreapta iar spatele....... Si desi sfarsitul apropiat ma intristeaza, ma si bucur in acelasi timp sa am diploma mult dorita in mana: consilier  de vindecare penrtu o sanatate holistica.
Astazi, plec la curs, intr-un loc fain din Germania, in mijlocul unor oameni deosebiti. Sunt foarte recunoscatoare, caci sunt constienta de sansa imensa pe care o am: am timpul si banii necesari sa fac acest curs, am posibilitatea sa ajung acolo si sa locuiesc acolo de fiecare data mai multe zile, am o masina credincioasa care ma duce si am aduce (am mers deja la curs in total peste 6000 km), scoala copiilor are la randul ei intelegere si imi permite sa-i iau de la scoala (de data aceasta lipsesc 4 zile!!), sotul meu ma sustine (mi-a corectat cu mare rabdare lucrarea de diploma), prietena noastra Nelly se ocupa de animale, ingerii pazitori au grija de casa si de tot aici, cat timp lipsim noi. Multumesc, multumesc, multumesc!
Imbratisez toata lumea cu drag si cu iubire si le doresc tuturor oamenilor noroc si sanatate. Iubesc viata si viata ma iubeste la randul ei fantastic de tare. Cum as mai putea avea dubii???

 





Sanatatea dintilor

$
0
0
Am primit deja de foarte multe ori, aici pe blog si pe FB, mesajele disperate ale mai multor persoane care au trecut la o alimentatie vegana si care dintr-o data se trezesc ca fac carii si ca li se demineralizeaza dintii. Cei mai multi trag concluzia pripita: alimentatia vegana distruge dintii!! Veti gasi mai multe bloguri si site-uri unde se trage aceasta concluzie. Cine o face? Niste oameni, plini de intentii bune de fapt, dar carora le lipseste pur si simplu experinta necesara pentru a trage o concluzie cu adevarat obiectiva. Caci nu poti declara ca veganismul e daunator sanatatii, dupa ce tu ai manacat vegan mai putin de un an zile si ai consumat in principal faina alba, caju, fulgi de cereale,  vlastari si alte "minuni" de la super-market.  Asa o alimentatie nu are nimic in comun cu o alimentatie santoasa. 

Deschideti intodeauna bine ochii, aveti grija dupa cine va luati! Cata incredere se poate acorda spuselor unui om care se alatura repede-repede oricarui "curent", fara sa aiba nici cea mai mica experienta in domeniu??  Poate ca aceste persoane o fac din prea mult entuziasm, poate din lipsa de informare temeinica, poate doar din dorinta de a fi "in" sau de a deveni "cunoscut"... Astazi sunt raw vegan, maine din nou carnivori, oare ce vor fi insa poimaine?? Si cat de naivi trebuie sa fie miile de cititori care le urmeaza cu incredere sfaturile?Brigitte Rondholz ne-a invatat sa nu acordam niciodata increderea noastra si sa nu riscam in niciun caz sanatate copiilor nostri, luandu-ne dupa persoane care nu au o experienta de cel putin 10 ani intr-un anumit domeniu! Iar randurile tot mai groase ale celor care au dat "rateu" cu alimentatia raw vegana (intre timp si in Romania), nu fac decat sa confirma acest lucru (cand am pornit eu acest blog in 2010, erau cred ca peste 20 de bloguri raw vegan - au mai ramas intre timp cel mult 3 persoane care continua sa vorbeasca din convingere despre hrana vie, ceilalti au tras concluzia de mai sus, rapind astfel multor oameni sansa de a-si recapata sanatatea: caci hrana vie este un panaceu!). Sigur ca este mult mai usor sa arunci pisica in curtea vecinului, decat sa-ti recunosti propriile greseli, nu este nevoie de munca pentru a cauta raspunsul la intrebarile care inevitabil apar, nu trebuie sa-ti pui nici cenusa in cap si nici sa o iei de la inceput. Dupa parerea  mea, toti cei care au probleme cu un regim vegetarian sau vegan, ar trebui in primul rand sa-si puna intrebari personale si sa caute prin toate mijloacele raspunsurile la ele. Si nu sa concluzioneze, absolut fals, ca hrana vie "nu functioneza" (pe timp lung, in Romania, iarna, la copii, la femei care alapteaza etc.).

O alimentatie raw vegan, cu mancare super-procesata mecanic (mixata la turatii ametitoare, deshidratata ore in sir, indepartata in fel si chip de starea naturala) nu are cum sa mai asigure nutrientii necesari, si de aceea, nu poate fi practicata exclusiv, pe perioade lungi de timp, fara aparitia unor carente. Din aceasta cauza, persoanele care o practica, nu sunt in cele mai multe dintre cazuri raw vegan 100% sau daca sunt, o fac numai de scurt timp (1-2-3- ani) si sunt persoane tinere si sanatoase, la care greselile de alimentatie nu sunt niciodata direct vizibile!
 Daca vreti sa va faceti o idee cu adevarat buna despre ce inseamna o alimentatie cu adevarat sanatoasa, lasati blogurile frumos colorate si cititi neaparat cartile scrise de marii medici cu o experienta foarte bogata si indelungata in domeniu: dr. Kousmine, dr. Bircher-Benner, dr. Schnitzer, dr. Bruker, dr. Schatalova s.a.m.d.
Ideea centrala urmarita de toti acesti medici este una singura si ea a fost exprimata cel mai succint de marele om de stiinta german, profesorul Werner Kollath: "Lasati hrana sa fie cat mai naturala posibil!"

  Deci ce inseamna o alimentatie vegana practicata corect?
Daca se mananca in fiecare zi cartofi prajiti, se mananca vegan, insa un astfel de mod de alimentatie nu este nici pe departe unul sanatos. Cu alte cuvinte, renuntarea la carne, peste, lapte, branza, oua si miere nu duce automat la atingerea unei stari bune de sanatate.O alimentatie vegana care continezahar, faina alba, grasimi rafinate, aditivi si produse alimentare procesate industrial (marfa supermarket!!) este aproape la fel de daunatoare sanatatii, ca si o alimentatie care contine carne, lapte, oua, etc.Domnul dr. Bruker avea obiceiul de a-i numi pe acesti vegetarieni "Pudding-Vegetarier" si nu a incetat o clipa, toata viata sa, sa traga semnalele de alarma privind pericolul pe care il reprezinta o astfel de alimentatie pentru sanatate.

O alimentatie vegana integrala (practicata corect) contine fructe si legume proaspete (si aici intra frunzele verzi, iar plantele din flora spontana sunt VITALE si indispensabile!) sau uscate (pe cat posibil biologice, netratate cu ingrasaminte chimice), seminte si cereale integrale (se prefera orezul, meiul si hrisca - care de fapt nu este o cereala...) si uleiuri extrase la rece si nerafinate. Ca indulcitori se folosesc cu masura cel mai bine fructele uscate sau mierea, nu se consuma nici sirop de agave, de artar etc., nici alti indulcitori supraprocesati, singura alternativa ar mai fi frunzele proaspete sau uscate de Stevia rebaudiana!
 Atenție in special la alimentația copiilor - multe carii ale dinților de lapte sunt provocate de consumul de băuturi dulci (cele mai bine le oferiți de la început băuturi neîndulcite, apa sau ceai de plante) din biberon, și ca urmare a faptului că mulți copii folosesc sticla cu biberon, ca pe o suzetă, ținând-o mult în gură, dinții având astfel mult prea mult timp contact cu lichidele îndulcite (copiii nu ar trebui lăsați să umble prin casă cu sticla cu biberon  ținută între dinți!). Nici fructele uscate nu trebuie oferite copiilor fără limite, căci și ele provoacă carii! La fel și mierea de albine. Dar mai ales, nu le pervetiți gustul copiilor cu tot felul de torturi raw, budinci și alte minunății, lăsați-le cel mai bine să rămână ceva special, doar pentru anumite ocazii și oferiți-le în schimb zilnic, fructe proaspete, organice, cât mai puțin tăiate, curățate, transformate etc.
Nu le distrugeti copiilor sanatatea cu tot felul de prajeli si de dulciuri indigeste, fiti intotdeauna constinenti ca nu le faceti copiilor astfel nicio favoare (nu am inteles niciodata de ce atatea mame considera ca fac un lucru bun, facand de exemplu clatite pentru micul dejun al copiilor?!?). Placerea gustului nu justifica in niciun fel riscurile pe care le aduce un aliment nesanatos! 

In caz ca ati ajuns deja la carii dupa ce ati mancat cu prea mult entuziasm dulciurile raw "atat de sanatoase", puteti lua urmatoarele masuri:
1. Atentie la pasta de dinti folosita, in general, pastele de dinti din comert, in sepcial cele pentru copii au zahar (da, ati citit corect: ZAHAR. Doar nu credeti ca marilor concerne le pasa de dintii copiilor nostri!!!). Folositi mai bine bicarbonat de sodiu, sare (fina, naturala, fara iod) sau ulei de nuca de cocos (ca atare sau in amestec cu o argila foarte fina)
2. Cresteti consumul de frunze verzi, mai ales acum in primavara cand se gasesc atatea bunatati: leurda, grausor, urzici samd. 
3. Stati cat mai mult afara, la aer curat si la soare, fara ochelari de soare (ochelarii de soare=cei mai mari dusmani ai vitaminei D). Faceti cel mai bine miscare in aer liber, uitati "sala" (nimic nu se compara cu miscarea in aer liber!!).
4. Algele ajuta la reminalizarea dintilor - multi raw food-isti care si-au distrus dintii cu torturile raw (mai bine zis tortúrile raw)  au obtinut rezultate foarte bune cu algele.
5.  Se scoate COMPLET zaharul din alimentatie. Domnul dr. Bruker avea o vorba: "Zucker ist Zucker". Adica zaharul ramane zahar, indiferent de numele frumos (Rapadura, Cristallino, Bla-Bla etc.) si de studiile stiintifice cu care incearca diferiti fabricanti  sa ne "dea cu praf" in ochi. Egal ca e vorba de zahar brun, sirop de agave, artar sau alte produse, in afara de frunze de stevia si miere cu f. multa precauti (adica foarte putin), NICIUN fel de zahar! Toate celelate variante de indulcitori, artificiali sau asa-zisi naturali, sunt FARA EXCEPTIE produse izolate, concentrate, puternic procesate (de cele mai multe ori la temperaturi foarte inalte), fabricate la scara industriala, de aceea nu sunt bune decat pentru buzunarul fabricantilor - pentru sanatatea voastra si a copiilor vostri sunt in orice caz daunatoare!  Fructele bine coapte au suficiente zaharuri, dar atentie, nici ele nu se consuma fara limite. Si cel mai bine fructele se mananca intotdeauna cu frunze verzi!
6. Nu se consuma bauturi indulcite, se bea numai apa sau ceai neindulcit. Atentie si la sucurile de fructe,  trebuie diluate jumi-juma cu apa si baute numai rar! Nu li se da copiilor sa bea din sticla cu biberon!
7. Nu se spala dintii direct dupa o masa de fructe. Intre spalatul pe dinti si consumul de fructe trebuie sa se lase cel putin o jumatate de ora.
8. Fructele uscate se consuma numai ocazional - dulciurile raw NU sunt sanatoase, asa cum se explica pe blogurile bucatarilor raw! Si toturile raw se consuma numai rar, la ocazii deosebite!
9. Nu se consuma faina alba si produse din faina alba.
10. Se consuma cat mai des (daca dantura o mai permite) legume si fructe mai dure, in bucata intreaga, care trebuie mestecate incet si bine (de exemplu, in fiecare zi un morcov, o bucata de patrunjel, marul nu se taie, ci se mananca intreg samd). Caci dintii au si ei rolul lor, pe care trebuie sa-l si exercite!
12. Fructele trebuie sa fie coapte bine, in copac!! Fructele necoapte, asa cum se gasesc ele la super-market, sunt daunatoare pentru sanatate! De aceea, mai bine cumparati de la piata de la tarani, caci acestia nu culeg fructele verzi pentru a le depozita saptamani in sir si pentru a le transporta mii de kilometri in jurul lumii. Dar cel mai bine, va cautati o bucatatica de pamant si va plantati singuri pomi fructiferi si cultivati legume.
13. Bacteriile care "provoaca" cariile (intr-un mediu sanatos, bacteriile acestea sunt inofensive, nu se dezvolta atat de mult incat sa devina un pericol pentru dintii nostri - DAR, cine mananca zahar si celelalte produse ale civilizatiei, va trebui sa acorde o grija speciala igienei bucale) se gasesc intre dinti, nu pe dinti, de aceea, ata de dinti sau periutele interdentale sunt cele mai bune pentru curatarea dintilor (intrebati un stomatolg care are idee de stomatologia holistica).
14. Se consuma zilnic argila.
15. Mai exista si periuta de dinti Miswak - in traditia multor popoare, s-a pastrat obiceiul de curatire a dintilor prin prin mestecarea unor crengute sau radacini, asa cum fac de exemplu arabii cu miswak (periuta de dinti naturala, o gasiti in orice magazin oriental!).
16. Atentie mare si la amalgam: cine a avut plombe cu amalgam sau le mai are, trebuie sa gaseasca repede un stomatolog bun.
17. Folositi o periuta moale si spalati-va dintii cu iubire: fara presiune, incet si cu grija. Cel mai important: NU FOLOSITI PERIUTA DE DINTI ELECTRICA. Nu am acum timp, dar am sa revin cu povestea dr. Peterson, unul dintre zecile de medici stomatologi prin mainile carora am trecut eu. Si unul dintre putinii care chiar m-a ajutat.......

 Si uitam sa spun povestea Marianei, prietena mea din copilarie. Mariana era fata de tarani, parintii ei aveam 9 copii si erau tare saraci. Desigur ca Anica, mama Marianei nu auzise nici de raw vegan, nici de vegetarism, nici de niciunele. Dar si-a hranit copii cum stia ea de la mama ei: tineau toate posturile cu sfintenie, absolut TOT ce mancau era produs in gospodaria lor,  ei nu cumparau nimic, animalele erau parte din familie, erau tratate cu respect si erau taiate rar, numai la zile mari. Nu aveau vaca, lapte aveau rara, cand lucrau la alti oameni mai avuti sau faceau schimb cu cineva care avea vaca si nu avea ce aveau ei de oferit din gradina lor. Mariana nu era vaccinata, nu fusese niciodata la medic (ca era sanatoasa tun), nu luase niciodata medicamente (nu aveau in casa nici macar aspirina), nu poseda o periuta de dinti, iar de pasta de dinti nu auzise niciodata. Umbla toata vara in picioarele goale si statea aproape toata ziua afara. Zahar nu exista la ei in casa, decat foarte, foarte rar - era prea scump.... Si asa cum isi aminteste mama si astazi, avea Mariana asa niste dinti frumosi si un par asa de lung si asa de stralucitor si o piele ca de piersica! Si era un copil asa de linistit si de armonios si de multumit! Ca sa nu mai spun, ca de la ea am invatat cum se mananca corect morcovii: morcovii scosi proaspat din pamant,erau scuturati putin si dupa ce indepartam ceva din pamantul de pe ei cu mana...hop in gura cu ei (si uite asa se mai poate economisi si suma necesara achizitonarii argilei, pentru ca tot s-au plans multi ca este asa de scumpa!). Tot de la Mariana am invatat multe dintre plantele salbatice: ea mi-a aratat cum se mananca macrisul, funzele de tei, codita soricelului si cate si mai cate. Culmea, exact la antipod ma gaseam eu: eram nervoasa, plangacioasa, aveam permanent carii sau abcese, si daca un copil din clasa facea o boala molipsitoare, se putea pune pariu ca eu voi fi printre urmatorii trei copii care se imbolnavesc. Si eu doar o duceam "bine" in comparatie cu Mariana:  aveam dulciuri la discretie, amalgam de la 4 ani, mancam numai paine alba, beam lapte si mancam branza, oua si carne foarte des, eram vaccinata si client bun al pediatrului, luam medicamente cu pumnul, la orice stranut venea reteta de antibiotic.....

Mai adaug si ce a scris Cristela Georgescu pe FB, la raspunsul meu pentru mama unui copilas caruia i s-au demineralizat dintii: "Draga Mimi, buna idee, scrie despre dinti, ca am obosit sa tot explic ca (,) cauza nu trebuie cautata sau izolata la tipul de dieta. Ca dentina sa se macine si dintii sa se demineralizeze e la mintea cocosului ca trebuie sa existe o conditie acida a organismului. Cauzele afectiiunilor noastre sunt multifactoriale, niciodata una singura. Pana nu o sa intelegem cum functioneaza organismul nostru in integralitatea sa, inclusiv sfaturile naturiste vor avea acelasi folos si finalitate ca cele alopate: vor adresa simptomul si nu cauza. Cu drag, tuturor."

Iar doamna Anamaria Sanduta a adaugat:  "Subscriu la cele scrise de tine SI sunt medic stomatolog.O alimentatie bazata PE cat Mai multe elemente neprocesate termic sau mecanic, igiena orala corecta cu produse cat mai naturale,nesintetice alaturi de un comportament sanogen de gândire si simtire sunt ingrediente suficiente (asa sumar spus) pentru o sănătate exemplara a dintilor si tesutului parodontal de sustinere a lor."
Daca vrem, eu zic ca se se poate. Repet vorba germana care-mi place mie tare-tare: "Unde este vointa, este si o cale". Ganditi profund, deschideti bine ochii,  faceti urechile palnie, asculati-va inima, judecati la rece si trageti concluziile. Caci nimeni nu trebuie sa creada nimic. Fiecare poate sa demonstreze adevarul singur.......
In loc de incheiere: am promis pe FB ca fotografiez merele de la mine din gradina, pastrate peste iarna. Vineri, 13 martie 2015, am ales iar merele stricate si le-am fotografiat pe cele ramase. Sunt usor incretite, batranetea merelor vine tare repede - dar sunt in continuare foarte bune la gust. Si sunt desigur si cele mai sanatoase: caci numai asa stiu sigur ca nu au fost tratate in vreun fel...... Repet esentialul: am numai doi meri in gradina si nu am conditii bune de depozitare. Ce ziceti, se poate ori ba?!?






Povesti cu stomatologi progresisti

$
0
0
In ianuarie 2000, m-am mutat in apropierea orasului Trier. Cum era absolut necesar sa merg de cel putin doua ori pe an la control stomatologic, din cauza parodontozei cu retractie gingivala si alte complicatii de care sufeream (motiv pentru care mi se facuse in 1997 chiar si o operatie, tot in Germania, in incercarea disperata de a opri retragerea gingiilor - din pacate nu folosise la nimic, procesul destructiv era in continuare in plina desfasurare), mi-am cauta in primul rand un medic stomatolog. Mi-a fost recomandat un anumit dr. Ralf Petersen, ca fiind un medic care pune accentul pe profilaxie. Pentru mine acest lucru a fost un punct in plus. Suficient pentru mine ca sa ma convinga sa sun si sa-mi iau o programare. Doamna de la telefon mi-a explicat foarte prietenos, ca la cabinetul dr. Petersen, prima consultatie, care dureaza o ora, este gratuita. Caci dr. Petersen lucreaza altfel decat ceilalti medici si daca ma decid sa-i urmez tratamentul, trebuie sa stiu exact despre ce este vorba. Al doilea punct in plus. Mi-am luat programarea si m-am dus prezentat la cabinet cu foarte mare curiozitate in ziua stabilita. Si asa, am ajuns intr-o zi insorita de primavara la cabientul dr. Petersen, intr-o vila veche si frumoasa de pe o strada dintr-o zona buna si scumpa a orasului Trier. Curat, luminos, aerisit, primitor, prietenos. Al treilea punct in plus. Nu te simteai deloc "ca la dentist".  Dupa ce am vorbit cu doamna de la biroul de primire, am fost condusa in sala de asteptare. Cateva scaune, cateva masute cu reviste si carti  si o vitrina mare, care mi-a luat ochii. Rafturile erau pline de tot felul de produse alimentare: o cutie de Coca-Cola, o sticla de Fanta, un pachet de inghetata, o sticla de ketch-up, un borcan de catrsaveti murati, un borcan de Nutella si cate si mai cate. Langa fiecare produs, era construita o piramida din cuburi de zahar: exact cantitatea de zahar care se gasea in produsul respectiv. Si dintr-o data, devenea clar pentru oricine, cat de mult zahar era continut in fiecare din produsele respective. Nu mi-a venit sa cred ochilor! Nu auzisem pana atunci de asa ceva, nimeni nu-mi povestise ceva similar (de atunci m-am intalnit de mai multe ori cu acea vitrina, am de gand sa-mi fac si eu una in studioul meu de consultant de vindecare: http://www.humanistische-aktion.de/zucker.htm). Al  patrulea punct in plus. De-acum devenisem si mai nerabdatoare sa intru la dr. Petersen, imi era clar ca voi auzi de data aceasta lucruri noi. Si asa a fost.
Prima consultatie era un fel de lectie la universitatea populara: o combinatie de cursuri de igiena bucala, nutritie, logica, evolutia omenirii, istoria modului de viata al fiintei umane de-a lungul si de-a latul globului. A fost prima data, cand un medic stomatolog a incercat sa-mi explice, pe intelesul meu de nespecialist, de ce fac carii. De ce mi se retrag gingiile. De ce risc sa imi pierd dintii inainte de implinirea varstei de 40 de ani (aveam  pe atunci 32 de ani). Cu ajutorul unei prezentari pe computer, cu fotografii impresionante din arhiva pacientilor sai. Desi nu imi controla dintii, gura imi era deschisa la maxim de atata uimire. Pentru prima data auzeam cat de daunator este zaharul, ce ravagii face consumul de zahar. Dr. Petersen a fost prima persoana care mi-a explicat si de ce faina alba nu este cea mai buna alegere. Dar cel mai important, el mi-a spus fara ocolisuri, de ce port NUMAI EU raspunderea pentru situatia dintilor mei. Si eu care pana in acea clipa, consideram ca raspunderea este la medicul stomatolog curant, de la care asteptam in mod serios sa-mi rezolve problema, cat mai repede si mai usor pentru mine, si chiar sa ma vindece...... Dupa mine, asta era datoria lor si nu a mea... Ha,ha, ha!!! Nu este de mirare ca am cazut din susul cerului ignorantei mele direct pe terenul dur al realitatii. Si a fost bine asa. Ii sunt dr. Petersen si astazi recunoscatoare ca m-a scuturat si m-a trezit din hiponoza in care ma gaseam la timp. Ca mi-a aratat ca exista si o alta cale si ca mi-a oferit solutii viabile. Solutii la indemana mea, care stateau in puterea mea. De acum inainte, EU decideam ce se intampla cu dintii mei 
Si dr. Petersen  oferea un tratament care in principiu stopa bola de care sufeream, tratament pe care l-am si facut. Imediat dupa terapia complicata, care mi se facea de doua ori pe an si care costa o avere, nu mai imi sangerau gingiile si ma simteam mai bine. Dupa cateva saptamani insa, ajungeam la acelasi punct de plecare. Si de-abia atunci am priceput, ca vindecarea va putea incepe cu adevarat, doar in momentul in care voi trece de la actionarea strict locala (numai la nivelul dintilor), cu tratarea simptomelor, la actionarea pe mai multe planuri, cu inlaturarea CAUZELOR care produceau bola. Acesta a fost punctul de intoarcere.
A urmat primul pas: am aruncat  periuta electrica de dinti. Candva, in mijlocul prezentarii dr. Petersen, aparea o fotografie cu o dantura intr-o stare deplorabila: gingiile inflamate, gingia retrasa, te asteptai ca dintii sa cada unul dupa altul ca in desenele animate. Dr. Peteresen, care te intreba in permanenta ceva pe tot timpul prezentarii (nu cumva sa adomri de plictiseala, intereseul lui era sa te trezeasca si sa te faca sa-ti folosesti mintea) pune intrebarea: "Cati ani are persoana care are acesti dinti?". Raspunsul meu a fost rapid, desi nesigur: 60???? Dr Petersen a raspuns la randul lui rapid: "25. Sunt dintii unui om de 25 de ani, care s-a spalat pe dinti, ani de zile, cu o periuta de dinti electrica si si-a autodistrus singur gingiile." A fost prima data cand am inteles ca in mare parte mi-am indeparta singura gingia printr-un periaj agresiv, cu mare presiune (mis e parea ca daca apas, imi curat dintii mai bine), cu o periuta de dinti dura (din fericire, foloseam doar de cateva luni o periuta electrica: la recomandarea medicului stomatolog precedent...). Dr. Petersen, ca si toti ceilalti stomatologi holistici la care am fost eu de atunci incoace, recomanda clar si fara exceptii folosirea unei periute cu parul moale, in cazul meu, chiar a uneia extra-moale (periuta electrica de dinti, are o viteza mare de rotatie combinata cu o presiunea care se exercita in mod involuntar - rezultatul: un efect catastrofal pentru gingii!).
Al doilea pas: am scos zaharul din alimentatie. Usor nu mi-a fost. Si nici nu am reusit dintr-o data. Dar in momentul in care intelegi principiul, atunci nu mai exista calea inapoi. Este ca un pod care se prabuseste in urma ta, pe masura ce inaintezi. L-am descoperit la putin timp dupa aceea si pe dr. Bruker, care mi-a explicat si mai bine efectele novice ale zaharului si fainii albe, NU NUMAI ASUPRA DINTILOR. 
Au urmat apoi pasi multi si mici, pe o durata lunga de timp: eliminarea medicamentelor (din 2002 nu am mai luat NICIUN medicament - poate nu pare mare lucru, dar pentru mine, care eram dependenta de medicamente, care luam antibiotice de cateva ori pe an, care nu plecam nicaieri  fara aspirina si algocalmin in geanta, a fost un pas gigantic), trecerea la remediile homepatice si la tratamentele naturale, schimbarea modului de viata si trecerea la o viata in armonie cu natura, cu respectarea stricta a legilor ei samd.
Isotria s-a repetat de atunci de nenumarate ori. Am auzit aceeasi poveste de foarte multe ori. Cumva, parca toti imi spuneau dintr-o data acelasi lucru. Caci incetasem sa mai merg la medici, care nu reuseau sa-mi castige mai inainte de toate increderea si respectul. Si asa, ani mai tarziu, am ajuns si la dr. Dirk Schreckenbach (pentru ca am descoperit ce efecte negative au aparatele dentare, NU NUMAI ASUPRA DINTILOR, si am refuzat atunci in mod logic sa-i pun fiului meu aparat dentar normal, am vrut neaparat un BIONATOR - iar alta poveste....), un stomatolog cu mare faima. Si iar nu imi ajunge timpul ca sa povestesc si despre el, dar titlurile cartilor lui, va vor spune cu siguranta multe: "Soapatele dintilor - dintii, oglinda sufletului tau" si "De fiecare dinte depinde intotdeauna un om intreg"!
Caci desigur ca NU este suficient doar sa ne spalam cum trebuie pe dinti si sa scoatem zaharurile din alimentatie. Calatoria este de fapt mult mai lunga si nemaipomenit de frumoasa. Va doresc drum bun, sunt sigura ca ne vom reintalni!



Revoluția de mâine începe astăzi în propria grădină..... - Grădina din lădiță

$
0
0
Sunt convinsă că marile schimbări, marile revoluții încep întotdeauna de jos. De la oamenii obișnuiți. De la mine. Căci eu sunt singura persoană de pe lumea aceasta asupra căreia am cu adevărat influență. Eu sunt singura persoană care poate pune în practică tot ceea ce își doresc inima și sufletul meu. Sunt singura persoană pe care pot să o schimb. Și numai așa pot schimba lumea. 

 Am scris de mai multe ori despre Anthony de Mello, călugărul iezuit. Cărțile lui sunt scrise într-un context multi-religios și sunt adevărate "manuale de viață" pentru toți oamenii, indiferent de apartenența lor religioasă, nu sunt în nici un caz scrise numai pentru credincioșii catolici. Mai jos, una dintre poveștirile mele preferate, care poartă titlul "Schimbă-te pe tine, pentru a a schimba lumea!":
 "Maestrul sufi Bayazid spunea mereu următoare poveste:
 În tinerețe eram un mare revoluționar și mă rugam așa: "Da-mi Doamne puterea să schimb lumea!". Mai târziu, când am ajuns la jumătatea vieții și am constatat că nu reușisem să schimb nici măcar un suflet, mi-am schimbat rugăciunea: "Doamne, ajută-mă să-i schimb măcar pe cei apropiați mie, pe rudele și pe prietenii mei, și sunt mulțumit!". Acum, la bătrânețe, când zilele îmi sunt numărate, încep să înțeleg cât  am fost de nătâng. Singura mea rugăciune astăzi sună așa: "Doamne, îndură-te de mine să mă pot schimba pe mine însumi!" Dacă m-aș fi rugat pentru acest lucru de la început, nu ar fi fost viața mea irosita!" 
Cei mai mulți oameni au impresia că nu pot face prea multe, se simt ca și cum le-ar fi "mâinile" legate, dar eu sunt de părere că noi toți nu suntem doar niște simple victime, niște mici pioni în jocul de șah al marilor puteri și al intereselor bănești, ci eu afirm cu tărie și hotărâre, că suntem cu toții creatori și  înfăptuitori ai lumii de mâine. Noi decidem astăzi, acum și aici, ce viață vom duce mâine. Și mai ales ce viață vor duce copiii noștri. Noi schimbăm "macazul lumii", adevărata putere se află de fapt în mâinile noastre. Noi decidem de exemplu ce sa va produce mâine, prin simplele deciziile pe care le facem zilnic la cumpărături. Fiecare dintre noi decide în fiecare clipă, aparent numai pentru sine, dar împreună suntem o putere imensăși chiar am puteaîngenuchea orice concern, societate, guvern sau armatăCăci dacă nimeni nu va mai cumpăra alimentele chimizate și puternic prelucrate (practic otrăvite) din marile magazine, producătorii vor fi obligați să caute o soluție pentru a nu da faliment și atunci ne vor oferi produsele naturale și proaspete pe care noi dorim de fapt să le cumpărăm. Dacă refuzăm să mai cumpărăm produsele rezultate din  industria care trăiește pe seama animalelor chinuite și batjocorite, atunci și acești producători vor găsi în cele din urmă de cuviință să schimbe condițiile îngrozitoare în care cresc și trăiesc cele mai multe dintre animalele folosite pentru carnea, laptele, ouăle sau blana lor. Adevăratele alegeri nu mai au de mult timp loc la urna de vot, ci mai degrabă la piață, în magazine, în propriile cămine, în propria bătăturăîn viața noastră de zi cu zi.  
Sigur că pot participa la întruniri politice,  demonstrații sau proteste, pot semna zeci de petiții, pot crea partide politice, asociații, organizații neguvernamentale șamd. Dar totuși, în toate aceste acțiuni, schimbarea nu vine în mod obligatoriu, căci ea depinde mai ales de deciziile altora, alții hotărăsc de fapt dacă se întâmplă ceva sau nu, decizia mea joacă așa doar un rol secundar
Și totuși, eu pot face ceva concret. Ceva care depinde NUMAI de mine. Pot face un lucru, pe care nimeni nu mă poate împiedica să-l fac. Căci adevărata revoluție începe în primul rând în mintea mea și în sufletul meu, în casa mea și mai ales, în propria grădină. Sau pe micul meu balcon de la etajul "x". Dacă vreau EU, se poate!
Ideea mea simplă și ieftină: grădina din lădiță. O alternativă plauzibilă pentru fiecare dintre noi. Și o mare bucurie pentru copiii noștri.  
Aveți nevoie doar de o lădița de fructe sau legume (la super-market-uri sau la piață găsiți ușor gratuit o astfel de lădiță), niște carton, pământ de flori, semințe și bunăvoință. Bucuria, mulțumirea și plăcerea vin de la sine. Soarele, aerul și apa vi le dă Dumnezeu. 
O astfel de lădiță ține fără probleme o vară întreagă, chiar dacă stă în ploaie. Pentru că în Belgia nu se poate planta salată în grădină (din cauza melcilor Limax), avem de ani de zile astfel de  grădinițe pe terasă sau pe balcon. Și chiar dacă nu pot să consum doar ceea ce cultiv eu, fac totuși un pas înainte, care poate părea la prima vedere mic și neînsemnat, dar este în realitate foarte mare. Mult succes! 


Fotografiile de mai sus sunt din anii trecuți, cele de mai jos sunt din această primăvară. De ieri. Am pus iar în lădițe și ghivece, salată, lobodă, leuștean, cimbru și toate cepele și toți cățeii de usturoi care încep deja acum să încolțească. Aș putea parafraza: nimic nu se pierde, totul se transformă. Și se folosește cu drag..... 







In cautarea paradisului pierdut - un altfel de seminar despre viata in armonie cu natura

$
0
0
In cautarea paradisului pierdut 
 Un seminar despre viata in armonie cu natura 
- cu Mihaela Walter, consultant de vindecare pentru 
o sanatate holistica (in spe) si Mirela, practicant raw food - 
- Viscri, iunie-iulie 2015 -

 

Luni 29.06.2015 sau vineri 03.07.2015

- de la ora 14.00, sosirea, inregistrarea si cazarea participantilor.
- ora 15.00, deschiderea seminarului. Seminarul va incepe cu adunarea   tuturor participantilor in sala de mese pentru a ne cunoaste. Incepem seria de discutii legate de o viata naturala in deplina armonie cu natura. Deschiderea va fi celebrata cu un smoothie de fructe si plante din flora spontana preparat de Mirela din Medias, zana buna a bucatariei fara foc.
- de la ora 16.00, iesire  in gradina pensinii pentru invatarea recunoasterii si culegerii plantelor din flora spontana.
- ora 17.30, pregatirea mesei de seara impreuna cu Mirela, dupa regulile bucatariei fara foc. La cina se vor servi: creme-paste si sosuri din seminte/nuci, avocado/salata din plantele adunate in gradina pensiunii.
- ora 18.30, cina.
- ora 19.30, o runda de discutii incheiata cu muzica (cine stie sa cante la un instrument si poseda un instrument care poate fi adus la Viscri, este rugat din suflet sa o faca).
- ora 20.30, incheierea primei zile.

Marti 30.06.2015/sambata 04.07.2015

- ora 7.30, toti participantii care doresc sa faca miscare sunt asteptati in gradina pensiunii pentru cateva exercitii simple de gimnastica in soarele diminetii (participantii sunt rugati sa-si aduca o patura de picnic sau o rogojina).
- ora 8.00, micul dejun - se vor aduna plante din gradina pensiunii din care se va face un smoothie sau se vor consumam ca atare  impreuna cu diferite fructe.
- ora 9.00, excursie cu caruta in afara satului - recunoasterea si culegerea plantelor comestibile sau medicinale din flora spontana.
- ora 12.00, pregatirea mesei de pranz (o supa si un fel de mancare din bucataria fara foc, pregatirea desertului de la ora 15.30); masa de pranz.
- ora 14.00, pauza de pranz.
- ora 15.30, o mica gustare de dupa-amiaza (un desert usor din bucataria fara foc).
- ora 16.00, o plimbare pana la cetate pentru recunoasterea plantelor care cresc in imediata apropiere a asezarilor omenesti.
- ora 17.30, pregatirea mesei de seara.
- ora 18.30, cina.
- ora 19.30, o noua runda de discutii legate de viata si alimentatia naturala si muzica.
- ora 20.30, incheierea zilei.

Miercuri 01.07.2015/duminica 05.04.2015

- ora 7.30, ca si in ziua precedenta, miscare pentru toti participantii care doresc sa faca gimnastica de dimineata in gradina pensiunii.
- ora 8.00, micul dejun - se vor aduna plante din gradina pensiunii din care se va face un smoothie sau se vor consumam ca atare  impreuna cu diferite fructe.
- ora 9.00, o scurta drumetie pana la caramidaria din Viscri. Atelier de lucrat in lut cu Gheorghita si Dorina.
- ora 12.00, adunarea tuturor participantilor in gradina sau in sala de mese pentru a ne lua ramas bun, pranzul si inchiderea seminarului.

Pretul total al seminarului (2 nopti cazare la pensiunea Viscri 125, toate mesele, toate activitatile din program):
- pentru seria 29 iunie -1 iulie (luni-marti-miercuri):
- 170 €/pers. in camera dubla;
- 195€ /pers. in regim single;
- pentru seria 3 iulie - 5 iulie (vineri-sambata-duminica):
- 180 €/pers. in camera dubla;
- 215€ /pers. in regim single;
Informatii practice: nu exista transport in comun de la gara din Rupea pana in sat. Ar fi bine, daca cei care nu pot veni cu masina personala s-ar cupla cu cei care vor veni cu masina (Raluca va poate ajuta sa fiti pusi in legatura - va exista de asemenea si o lista de distributie a mail-urilor, astfel incat sa fim permanent cu totii in legatura). De la gara din Rupea, participantii pot fi adusi pana la Viscri cu o masina (din pacate si transportul de la Rupea Gara la Viscri este destul de scump - aproximativ 80 lei -  pentru ca drumurile sunt foarte proaste iar masinile se strica foarte des). Ar fi deci bine ca si pentru acest drum sa se cupleze mai multi participanti pentru a scadea costul.
Pentru inscrieri, plata si informatii referitoare la cazare,  va puteti adresa Ralucai Grigore, contact@viscri125.ro, telefon: +40 741 411 490
 Pentru informatii suplimentare referitoare la desfasurarea seminarului, puteti lasa un comentariu aici pe blog sau trimiteti un e-mail la: hranaviero@googlemail.com.





"Imbatranim - ramanem sanatosi"

$
0
0
Sambata/duminica 9/10 mai 2015, va avea loc in localitatea Bad Camberg (Germania) congresul "Imbatranim - ramanem sanatosi". Organizatorul congresului, Manfred Bruer este preocupat de foarte multi ani de procesul imbatranirii, a scris o carte foarte faina pe aceasta tema si a adunat o experienta vasta, demna de impartasit.
Sursa foto: Manfred Bruer
 In zilele noastre, mentalitatea colectiva s-a schimbat foarte mult: tot mai multi oameni incearca sa impinga cat mai departe, undeva pe ultima latura din spatele vietii, momentul imbatranirii. Batranetea a capatat o conotatie negativa si aproape nimeni nu mai vrea sa fie batran. Vrem numai solutii simple si imediate. Si vrem sa depunem oricum cat mai putin efort posibil. Iar responsabilitatea o pasam cu mare drag pe spatele altora..... Cei mai putini dintre noi sunt dispusi sa priveasca adevarul in fata si sa accepte realitatea: caci daca recunoastem si acceptam un fapt ca adevarat (de exemplu, faptul ca modul de viata si alimentatia au un rol hotarator in procesul de imbatranire), suntem inevitabil obligati sa suportam consecintele si sa actionam in consecventa. Adica, pentru a ramane la exemplul imbatranirii, vine momentul sa ne suflecam manecile si sa ne punem pe treaba: ne schimbam modul distructiv de viata si modul nesanatos de alimentatie; iesim din starea pasiva si incepem sa ne miscam in aer liber; ne reevaluam modul de gandire; urmarim cu multa disciplina, hotarare si consecventa telul propus; citim, studiem, ne informam temeinic, dar mai ales, SI aplicam permanent in practica tot ceea ce invatam teoretic  samd. Mda, iar vin eu cu astfel de solutii incomode. Probabil aceasta este si explicatia logica a popularatitatii destul de reduse. Noroc ca statisticile de blog ma lasa in continuare "rece": caci ca si pana acum, scriu acest blog doar pentru ca trebuie sa spun ceea ce stiu, vad totul ca pe o datorie de onoare fata de marii mei invatatori. Si pentru ca stiu ca in realitate nu exista nici scurtaturi, nici solutii comode, nici leacuri minune, suport la randul meu consecintele....
Chiar si deja bine-cunoscutul bunic fumator, bautor de rachiu, mare iubitor de fripturi si produse lactate, care a trait peste 90 de ani si a murit in liniste, perfect sanatos in propriul pat, nu face de fapt decat sa confirme corectitudinea teoriilor medicinei holistice. Caci BUNICUL (intr-un fel, bunicul nostru, al tuturor), a trait cu totul altfel decat traim noi astazi, in cu totul alt mediu de viata. El a mai baut inca apa curata si vie de izvor, a respirat aer curat si pur, a trait in armonie cu natura inconjuratoare, in pace cu sine insusi si cu ceilalti oameni, a muncit cu drag in bataia soarelui, a vantului si a ploii. Carnea pe care a mancat-o provenea de la animalele crescute in propria batatura, hranite cu hrana corespunzatoare speciei lor. Laptele si produsele lactate erau consumate in cea mai mare parte in stare cruda. Vinul baut era facut fara niciun fel de chimicale de el insusi, din strugurii adunatii din butasul de langa casa, de cele mai multe ori insirat de-al lungul pridvorului.  Bunicul nici nu a cunoscut cuvantul stress si nici s-a lasat presat de timp. In afara de cateva nunti si botezuri pe an, nu a facut din noapte zi. Cat despre vaccinuri, medicamente, operatii si alte lucruri similare nici nu mai este cazul sa vorbesc (mai mult despre nevasta bunicului, bunica noastra colectiva, la Cristela Georgescu).
Desigur ca medicina alopata ofera o explicatie mult mai comoda si mai usor de acceptat. Caci daca pornim de la ideea ca in primul rand genele sunt hotaratoare pentru starea noastra de sanatate si pentru durata vietii noastre (desi astazi nici macar teoria aceasta nu mai sta in picioare - multi cercetatori si oameni de stiinta, cum ar fi de exemplu Bruce Lipton, demonstreaza clar ca genele pot fi modificate, in primul rand de propriile ganduri!!), atunci ne putem incrucisa linistiti mainile pe piept si putem motai si vegeta mai departe in fata televizorului. Sau acceptam solutia si mai simpla si ne dam pe mainile chirurgilor: sa ne aranjeze ei din punct de vedere estetic, astfel incat macar fizic sa nu ne mai aratam varsta. Definitiv, eu nu scriu pentru acesti oameni, carora le doresc din inima multa sanatate, ci pentru oamenii care sunt hotarati sa-si reia responsabilitatea  pentru sanatatea lor in propriile maini.

Manfred Bruer a adunat de-a lungul si de-a latul lumii nenumarate date despre longevivi. A cautat informatii cat mai variate si mai complexe si a  reusit sa condenseze munca multor medicii si oameni de stiinta. Pe coperta cartii sale, este trecut si omul caruia ii este dedicat un intrag capitol al cartii: Wilhelm Fiebiger (nascut in 1917), care desi a trait cel de-al doilea razboi mondial direct pe front, ca soldat, dupa o copilarie dificila, marcata de lipsuri, boala si suferinta, a reusit sa descopere "secretul" tineretii fara batarnete. Nu, domnul Fiebiger nici nu ia vreun medicament, nici nu cunoaste vreun leac minune, nici nu si-a operat ridurile. Solutia sa este cu totul alta: duce doar o viata simpla si modesta, in deplina armonie cu natura. Motto-ul vietii sale: "Eu sunt in Dumnezeu si Dumnezeu este in mine". Pe langa hrana vegana, in cea mai mare parte cruda, pace sufleteasca si procupari mentale, domnul Fiebiger este convins si de importanta miscarii: in afara de munca fizica in gradina sa, practica si programul "5Tibetani" si sta de 3 ori pe zi in cap - o demonstratie live poate fi vazuta in  aceasta emisiune.  In cadrul congresului, este organizata si o vizita in gradina domnului Fiebiger - pe 3000 m² si-a creat propriul paradis: cu pomii fructiferi (el reuseste sa cultive chiar si smochini, desi clima germana nu le este deloc favorabila), legumele si toate plantele din flora spontana care ii sunt necesare pentru hrana sa zilnica.

Programul congresului este foarte bun, i-as mai aminti pe scurt numai pe profesorul Leitzmann (un corifeu al alimentatiei vegane/vegetariene - a fost ani de zile conducatorul Institutului pentru Nutritie din cadrul Universitatii Justus-Liebig Gieße, este continuatorul lucrarii prof. Kollath) si pe Elke Neu, proprietara unei pensiuni in care este oferita bolnavilor numai hrana vie, si care va prezenta chiar cativa fosti bolnavi (toti suferinzi de boli grave!), vindecati numai cu ajutorul hranei vii.

Adevarul este dupa mine clar si indiscutabil: fiecare om hotaraste singur cum traieste, cum imbatraneste si cum moare. Fiecare isi cauta modele de viata si fiecare decide cui ii da crezare - nimic nu ii este impus nimanui! 

De aceea, eu nu pot incheia postarea despre batranete, fara a o aminti si pe iubita mea Barbara Rütting, pentru mine, un mare exemplu de viata. Imi place foarte mult expresia englezeasca "to grow old gracefully". Din pacate, in ziua de azi, foarte putini oameni mai reusesc sa "traduca in viata" aceste vorbe. Barbara Rütting, fosta actrita, militanta pentru o viata ecologica in armonie cu natura si cu toate creaturile acestei lumi, este una dintre persoanele pe care le admir eu tare mult, nu in ultimul rand pentru felul in care a stiut sa imbatraneasca si sa treaca prin viata: http://hrana-vie.blogspot.be/2011/04/femei-cu-adevarat-frumoase.html.
Si cel mai frumos text despre tinerete si batranete:

Esti la fel detanar ca increderea ta
  - AlbertSchweitzer (1875 - 1965) -

"Tineretea nuesteoetapadeviața, ci esteostaredespirit. Esteimpulsul vointei, vivacitateaimaginatiei, victoria curajului in fata lasitatii, triumfulaventurii asupra inertiei umane.
Nimeni nu imbtaranestepentru ca a trait unanumit numra de ani. Un om devine batrancand isi ia ramas bun de la idealurilesale. De-a lungulanilor, pielea se rideaza; prin pierderea entuziasmului, se rideazasufletul. Grijile, indoiala, lipsa de incredere, teama si disperarea sunt adevaratii ani lungi din viata unui om, care pleaca capul spre pamant si tarasc sufletul prin praf.
Nu conteaza daca un om are 17 sau 70 de ani, in inima fiecaruia traiesc dorul de minunea vietii, uimirea la   vederea stelelor milenare si a lucrurilor si gandurilor eterne, asumarea riscului, entuziasmul copilaresc  nesatios pentru ceea ce va aduce ziua de maine, bucuria exuberanta si pofta de viata.
Esti la fel de tanar ca increderea ta in viata si la fel de batran ca indoiala ta, la fel de tanar ca speranta ta, si la fel de batran ca deznadejdea ta. Atata timp cat mesajul frumusetii, maretiei si bucuriei lumii ajunge la inima ta, atata timp esti tanar. Numai atunci cand aripile iti atrana si inima iti este acoperita de zapezile pesimismului si de gheata cinismului, numai atunci esti cu adevarat batran!
"


Voi fi si eu prezenta, ma puteti gasi la standul Aliantei pentru Sanatate ( Bund für Gesundheit ). Va astept cu drag!

Arno Stern si jocul picturii - Alfabetul copiilor fericiti

$
0
0
Imi pare atat de rau, ca de atata timp nu am ajuns sa scriu cum se cuvine despre Arno Stern. Timpul zboara si eu alerg dupa el..... Din februarie, fiica mea si cu mine mergem la "Jocul picturii" la un mic atelier din La Hulpe (Belgia). Sylvie (Atelier Alvéole) este un adevarat inger pazitor al comorii descoperite de Arno Stern, i-a inteles foarte bine principiile si face treaba nemaipomenit de buna. Orele in Closlieu sunt o adevarata minune, o lecite de fericire. Pentru orice copil si pentru orice adult!

Sursa foto: Atelier Alvéole
Sursa foto: Atelier Alvéole
Jocul picturii nu este o terapie. Si totusi te ajuta, dupa mine, mult mai mult ca timpul petrecut pe canapeaua vreunui psiholog. Caci are de fapt, o valoare profunda, mult mai mare ca sedintele de psihoterapie!
Sursa foto: Atelier Alvéole
Jocul picturii nu este o pedagogie alternativa. Aici nu inveti nimic din ceea ce celor multor mame li s-ar parea important pentru copiii lor. Nu inveti nici cum se deseneaza case, nici nu afli mai multe despre tehnica portretului, nici nu-ti spune cineva ceva despre teoria culorilor. Aici inveti de fapt ceva mult mai important. Ceva esential pentru viata. Aici reusesti sa scoti la suprafata comoara ascunsa in adancul sufletului tau, de existenta careia cei mai multi dintr noi nu au nici cea mai vaga idee.

Jocul picturii nu este arta.  Activitatea copiilor nu este artistica, ei nu impartasesc nimic prin creatiile lor. Lasa o urma, care nu este facuta pentru cineva, ci este doar facuta ca fapt in sine.

Arno Stern este intemeietorul scolii "Academia de joi", care mai functioneaza si astazi la Paris, unde a creat un spatiu special "Closlieu", un loc inchis si aparat, unde oamenii isi pot regasi, prin intermediul picturii, radacinile ancestrale. Caci omenireas-a servit dintotdeauna desemnele trasatepentru a comunica. Dar dacăimagineaa permiscomunicarea cualte persoane, ofuncție principală a urmei trasatea rămasnecunoscută.Atunci când nu mai este facuta pentru alții-atunci când este eliberatade nevoia de a fiînțealesade către un receptor- manifestarea acestei urme poatedeveniexprimareamemorieiorganice. Capacitatea de a lasa urme aparefoarte devreme in gesturilecopilului.

Arno Stern a descoperit totul absolut intamplator. Arno fiind evreu, fugise cu parintii sai din Germania, mai intai in Franta si apoi in Elvetia. De aceea, el nu a mai mers de la 9 ani regulat la scoala, dar a adunat in toate locurile (a stat si intr-un lagar de refugiati pentru evrei in Elvetia) in care si-a petrecut copilaria si adolescenta, toate comorile care i-au iesit in cale: muzica, pictura, literatura, filosofie. 

Dupa anii grei de razboi, directorul unui camin de copii orfani l-a angajat pe Arno ca sa asigure pentru 150 de copii de evrei, traumatizati de raboiul prin care tocmai trecusera si in care-si pierdusera parintii, o simpla ocupatie intre si dupa orele de scoala. Erau vremuri grele, nu se gaseau materiale, spatiile erau foarte limitate si totul era o lupta pentru supravietuire. Dar tocmai aceste conditii grele au constituit faptul hotarator, care i-a permis lui Arno sa faca marea sa descoperirea. Caci el era mult prea preocupat sa procure hartie, culori, pensule si sa creeze un spatiu in care sa aiba loc toti copiii, pentru a isi mai face ganduri despre cum ar putea organiza totul cat mai valoros din punct de vedere pedagogic sau artistic. Arno i-a lasat pur si simplu pe copii sa deseneze. Pentru a mari spatiul, a scos mesele la care ar fi terbuit sa picteze copiii, a batut scanduri in fata ferestrelor si i-a lasat pe copii sa deseneze in picioare, foile fiind fixate cu pioneze pe pereti. In mijlocul camerei se afla masa-paleta. 


Si dintr-o data, Arno Stern a constat ca era suficient: copiii nu aveau nevoie de indrumarea lui, caci sfaturile lui nu ar fi avut sens si i-ar fi distras numai pe copii, indeparatandu-i de mesajul din interiorul lor. Arno Stern a devenit martorul unui fenomen fascinant si necunoscut pana la vremea respectiva. 


Arno Stern este de fapt un adevart om de stiinta, el a inventat  astfel "Jocul picturii" si a descoperit "formulatia", care este expresia memoriei organice, a codului genetic si a amintirilor intrauterine. Ca sa demonstreze universalitatea descoperirii sale, Arno Stern a pornit, doar cu un mic geamantan metalic, o masa-paleta pliabila si multe foi de hartie, intr-o calatorie de-a lungul si de-a latul pamantului. A ajuns in Peru, Mexic, Etiopia, Nigeria, Afganistan si Noua Guinee, studiind aici diferite popoare neatinse de "civilizatie". Si a constatat ceva cu totul suprinzator si nemaiauzit (pentru cei mai multi dintre noi): toti copiii pe care i-a pus sa deseneze, fie ei locuitori ai junglei tropicale, desertului sau stepei (care nu mai desenasera vreodata pe o coala de hartie), desenau EXACT acelasi figuri ca si copiii parizieni! Arno a inteles ca este vorba despre limba ancestrala a omenirii, o limba universala, independenta de etnie, cultura sau mediul social. Un alfabet general valabil in spatiu si timp.  AICI puteti vedea fotografii facute de Arno Stern in timpul calatoriei sale.

De aceea, nici pana in ziua de astazi, in Closlieu nimeni nu este indrumat in vreun fel. Niciun desen nu este evalut, criticat, comentat sau laudat. Iar desenele raman pentru totdeauna in Closlieu si sunt arhivate, copiii nu le pot lua acasa. Caci in momentul in care stii ca poti arata desenul, nu mai desenezi DOAR pentru tine sau de dragul de scoate la suprafata ceva adanc ingropat in suflet, ci te stradui sa faci ceva demn de admiratie. Desenezi ceea ce asteapta ceilalti sa vada si nu ceea ce este cu adevarat in tine!

Nu mi-am putut imagina (vad din ce in ce mai clar, ca in toti anii de scoala, s-a facut TOTUL pentru ca sa fím indepartati de noi insine), ca imi va fi atat de greu sa stau in fata unei foi albe. La primele sendite, parca aveam mainile si mintea legate, cumva nu puteam sa pictez fara sa am o tema clara, data de altcineva sau aleasa de mine!! Mi s-a parut extrem de greu sa  pictez fara sa gandesc: sa pictez doar din inima si din suflet, si nu din cap......


In centrul camerei se afla masa paleta, iar participantii deseneza pe pereti. Totul este simplu si functional, domneste o atmosfera de pace si de liniste. De cele mai multe ori, eu reusesc sa ma concentrez si sa intru atat de bine in adancul meu, incat nici nu mai sunt constienta de ce se intampla in jurul meu. Ora trece ca un vis frumos......
Sursa foto: Atelier Alvéole
De cand am citit prima data despre Arno Stren, de la primele cuvinte despre formulatie, mi-am dat seama ca in spatele teoriei sale se ascunde ceva maret. Nu m-am inselat. Am fost de la prima ora la Slyvie, in Closlieu nemaipomenit de entuziasmata si recunosc ca mi-au fost depasite cu mult asteptarile! Ca de obicei, practica a batut teoria! Si asa, eu am mai gasit inca o cheie a fericirii..... 

Daca vreti sa le faceti un bine copiilor vostri, cititi-l pe Arno Stern. Eu nici nu pot si nici nu vreau sa fac aici un rezumat al muncii sale: caci este imposibil de concentrat o teorie de o asa de mare complexitate. Ca de obicei, va dau aici numai un mic impuls. Va pun la dispozitie sursele de unde pueti afla direct mai multe. Cercetati si documentati-va singuri mai departe. Pentru binele vostru si al copiilor vostri! Pnetru fericirea voastra! Pentru frumusete, pentru bucurie si pentru o lume mai buna!


Cum poți fi tânăr la orice vârstă - Wilhelm Fiebiger (Germania), 98 de ani

$
0
0
Când am citit, în 2007, pentru prima dată articolul lui Wilhelm Fiebiger (în Natürlich leben 1/2006), cu titlul "Şi la 88 de ani poţi fi tânăr", am fost învăluită, parcă, de o vrajă. Am simţit imediat că Wilhelm ne comunica în acel articol ceva foarte important. De aceea, l-am şi sunat atunci direct la telefon. Wilhelm a fost tare drăguţ, a stat foarte mult timp de vorbă cu mine şi mi-a răspuns la toate întrebările. Ba mai mult, m-a invitat împreună cu întreaga noastră grupă de sănătate din Hunsrück (Germania) la el acasă. Din păcate, nu am reuşit la vremea respectivă să-i urmăm invitaţia.


Dar de atunci, Wilhelm Fiebiger şi-a păstrat un loc, numai al lui, în inima mea. Şi de aceea, am fost foarte fericită când am citit, câţiva ani mai târziu, cartea "Îmbătrâneşti- rămâi sănătos" de Manfred Bruer: autorul i-a dedicat lui Wilhelm Fiebiger un întreg capitol. Wilhelm împlinise, între timp 94 ani, dar era încă foarte bine şi sănătos. Ceva mai târziu, l-am putut vedea chiar şi la televizor, în emisiunea "Nachtcafé": Wilhelm  a stat în cap şi a povestit pe scurt (mult prea pe scurt pentru mine) despre viaţa lui.


In 2014, am citit un nou interviu cu Wilhelm Fiebiger şi în acest an, am avut în cele din urmă marele noroc să-l întâlnesc şi personal la Congresul "Îmbătrâneşti - rămâi sănătos" din Bad Camberg (Germania), la care Wilhelm participă întotdeauna ca vorbitor.

Aici era spre sfarsitul congresului: eu eram franta de oboseala - de atata stat in picioare si de vorbit cu atatea sute de oameni. Willi era fresh si bine dispus ca nimeni altul, desi si pentru el ziua incepuse exact la fel de devreme ca si pentru noi ceilalti participanti (la 8 dimineata faceam standul).

Pentru mine a fost clar din prima clipă: aşteptările mele au fost cu mult depăşite. Wilhelm este şi mai prietenos, mai echilibrat, mai cumsecade, mai sănătos, mai tânăr, ba chiar şi mult mai frumos decât am crezut eu. Dacă stai faţa-n faţă cu el, ai într-adevăr probleme să crezi că este deja trecut de 98 de ani. Wilhelm este o persoană carismatică şi te simţi foarte bine în prezenţa sa.
Eilhelm Fiebiger in fata lemnelor taiate de el (singur!!) si puse in stiva in toamna 2014: se inmultisera prea tare copacii si feceau prea mutla umbra straturilor de legume

Îi place să le spună tuturor celor care vor să-l asculte "secretul său". Mulţi oameni sunt, însă, dezamăgiţi: căci nu este nimic spectaculos sau special. Ba mai mult, nici măcar nu este ceva nou. Este exact ceea ce noi toţi ştim deja. Este exact ceea ce marii oameni ne spun de mii de ani. Poate că, de fapt, secretul constă tocmai în faptul de a face cu hotărâre ceva? De a pune în practică ceea ştii atât de bine teoretic?

Straturi inaltate - in Germania, clima este mult mai dificila ca in Romania

Wilhelm se trezeşte în fiecare dimineaţă devreme (ora 6) şi se duce la culcare tot devreme (ora 21). Mănâncă puţin (aproximativ 400 g la o masă), cea mai mare parte a alimentelor în stare crudă. Prima masă, masa de prânz la ora 12, este constituită din fructe. Ultima masă, aproximativ la ora 18, este în funcţie de sezon constituită din: salată, morcovi, praz, ţelină etc. -  legumele fiind, în parte, fierte puţin la abur. În plus, lui Willi îi place să mănânce şi câte o felie de pâine „bio”: pe care însă o lasă mai întâi să se usuce şi să devină tare - pentru a le da şi dinţilor (proprii!) ceva de lucru.


Renumitele pofte şi excepţii carnivore, mari provocări în lumea raw food-iştilor, nu reprezintă o temă pentru Willi: el este conştient de faptul că acestea sunt în detrimentul sănătăţii sale şi reprezintă, în fapt, o trădare faţă de el însuşi. Mai multe gânduri, chiar că nici nu mai este nevoie să ne facem.


Deosebit de important - între cele 2 mese, nu se mai mănâncă nimic! Şi se mestecă întotdeauna totul foarte bine! De asemenea, Willi pune accent pe felul în care se mănâncă: în linişte şi pace, cu recunoştinţă şi mulţumire. El spune mereu înainte de masă o rugăciune. Eu ţin însă foarte mult la rugaciunea învăţată de la Parintele Teofil Paraian , după mine cea mai frumoasă rugaciune românească pentru masă:  "Cruce-ncer, cruce-n pământ, cruce-nlocul în care mă culc, cruce-n casă, cruce-n masă, îngerii prin jur de casă, Dumnezeu cu noi la masă".


Dar Wilhelm ştie, de asemenea, şi cât de importantă este mişcarea fizică. De trei ori pe zi, înainte de masă, stă cel puţin 5 minute în cap. Face de câteva ori pe zi şi exerciţii de respiraţie profundă şi practică exerciţiile fizice "5 Tibetani", cu 21 de repetări. De asemenea, consideră ca fiind foarte importantă o poziţie dreaptă a corpului,  deoarece numai într-un corp drept, va putea energia vieţii să circule liber. În plus, Willi are un teren de cca. 3.000 m² pe care l-a transformat într-o adevărată grădină a Raiului. Îşi cultivă singur o foarte mare parte a alimentelor pe care le consumă - căci mai proaspăt, mai curat, mai plin de energia pozitivă a muncii făcute cu iubire, mai „bio” unde să găseşti, dacă nu în propria grădină??

 
Rosiile si strugurii au nevoie de solar. A avut si smochini, dar s-au facut prea mari, i-ar fi trebuit pentru ei o sera.

În cazul în care vremea îl împiedică să lucreze afară în curte sau în grădina sa, el foloseşte timpul pentru a lucra în atelierul sau complet echipat (are chiar şi un fierăstrău circular!). Repară şi crează lucruri minunate - nefiind bogat, trebuie să socotească bine fiecare bănuţ, nu poate să-si cumpere orice. Are foarte multe lucruri făcute el, ca alternative grozave ale unor produse scumpe (vezi foto cu scaunul de yoga pentru stat în cap). El face şi absolut toate muncile necesare în casă şi grădină, fără niciun ajutor (de la curăţenie şi până la tăierea copacilor - chiar şi maşina o conduce în continuare singur, căci pentru că locuieşe într-un sat foarte mic, are nevoie şi de maşină). Willi are, de asemenea, şi o bibliotecă foarte bogată, cu peste 4000 de cărţi: rafturile de cărţi au umplut toată mica lui căsuţă de lemn şi au ajuns până şi-n bucătărie!
In bucatarie
In spate, se vad iar rafturile de carti din bucatarie, pe ambele parti!

Alte două lucruri esenţiale pentru o sănătate bună la vârsta a treia ar mai fi: castitatea şi atitudinea mentală. Cu orice ocazie, Wilhelm subliniază că suntem fiinţe spirituale, cu un corp fizic şi de aceea este foarte important să fie lăsate să intre în minte doar gânduri constructive şi pozitive. Motto-ul vietii sale: "Dumnezeu este în mine - eu sunt în Dumnezeu." Wilhelm consideră că învăţăturile din Predica de pe Munte ar trebui să constituie baza vieţii fiecărui om: "Să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi şi pe Dumnezeu mai presus de toate".
Pe usa dulapului din bucatarie

Foarte importantă este, de asemenea, iertarea. Trebuie să învăţăm să facem pace şi să iertăm. Wilhelm este, pentru mine, un foarte bun exemplu al unui om care trăieşte în pace cu sine şi tot restul lumii. Din păcate, nu cunosc mulţi astfel de oameni!


În opinia sa, sensul vieţii omului este ca acesta să depună eforturi pentru a lucra cu sine însuşi, pentru a se perfecţiona, pentru a deveni fiinţa pe care Dumnezeu a gândit să o facă atunci când ne-a creat.


Willi ştie,  de asemenea, că este mereu protejat şi susţinut: bunul sau înger păzitor este, pentru el, un însoţitor permanent: căci el i-a salvat viaţa nu numai în război, ci şi in multe alte momente critice din viaţa sa.


Wilhelm este un om liber. El s-a eliberat de toate fricile: de sărăcie, de bătrâneţe, boală şi moarte. El este, de asemenea, un om mulţumit şi fericit: fiecare zi este, pentru el, un miracol şi o ladă de comori, din care poate să scoată mereu noi puteri, bogăţii şi minuni.


Iar Wilhelm este şi cea mai bună dovadă vie, că o viaţă lungă şi sănătoasă nu este condiţionată nici de constituţia fizică: copil fiind, el a avut rahitism şi a fost foarte mic, slab şi bolnavicios. De asemenea, el a trebuit ca tânăr bărbat să meargă în război: a fost înrolat în Wehrmacht în decembrie 1938 şi în aprilie 1945 a fost rănit grav.


Nici nu a avut o viaţă uşoară şi lipsită de griji: a cunoscut încă de la începutul vieţii sale mari lipsuri (s-a năcut pe 6 aprilie 2017), a fost soldat în cele de-al doilea război mondial, a muncit mereu foarte greu, a fost de mai multe ori căsătorit, a fost obligat de circumstanţe familiale să o ia (la 74 de ani!) de la zero, să-şi vândă ferma din Alpi şi să îşi refacă viaţa, în o altă regiune a Germaniei şamd.


Wilhelm Fiebiger se simte atât de sănătos, încât el nu are nevoie nici să meargă la medic, nici să ia medicamente. Nu are nevoie de niciun tratament şi nu suferă de nicio boală. Dacă-l întrebi, nici nu mai ştie când a fost ultima dată la medic. Şi astăzi, la 98 ani, el poate citi în continuare literele de mărime normală (cum sunt în orice carte) fără ochelari (are nevoie de ochelari de lectură doar pentru textele scrise cu litere foarte mici). Doar de un aparat auditiv are nevoie uneori. Ca urmare a rănirii sale din timpul războiului, timpanul dintr-o ureche i-a fost distrus complet, iar celălalt timpan a fost, la rândul său, foarte deteriorat.


Pentru Wilhelm, sensul vieţii lui este şi de a fi un bun exemplu pentru ceilalţi oameni. Îşi doreste să arate că fiecare om în parte decide singur dacă este sănătos sau bolnav. Nu suntem victmele sorţii, ale mâniei Lui Dumnezeu, ale karmei, ale condiţiilot sociale, economice, politice şamd. Suntem, de fapt, alături de Dumnezeu, co-creatorii propriei vieţi.


Noi oamenii uităm (sau nu vrem să recunoaştem), în general şi mult de prea multe ori, că cele mai mari lucruri în viaţă sunt, în acelaşi timp, şi cele mai simple. Dar nouă ni se pare că numai ceea ce este scump, complicat, exotic, rar, este şi valoros - parcă în ziua de astăzi mai mult ca oricând. Nu mai putem crede că tot ceea ce este natural şi simplu conţine, de fapt, şi răspunsurile la toate marile întrebări ale vieţii noastre.


Într-o anumită măsură, Wilhelm Fiebiger este un om care le strică celorlaţi "jocul". El răstoarnă, prin exemplul vieţii sale, toate teoriile şi concepţiile greşite înrădăcinate în mintea multora dintre noi. Dar după ce citeşti sau asculţi povestea lui Wilhelm, nu mai poţi trece iar "Păcăliciul" genelor rele, constituţiilor fragile, condiţiilor dificile de trai, şocurilor emoţionale, accidentărilor vechi etc. - când totul era atât de comod pentru noi....


Wilhelm nici măcar nu a descoperit vreo pastilă minune, un superaliment sau o plantă medicinală cu puteri necunoscute până acum (aşa cum suntem permanent, la intervale regulate, bombardaţi de industria „medicamentelor naturale”, care poate fi, din ce în ce mai puţin deosebită de industria farmaceutică).


Nu, Wilhelm arată clar, că depinde numai de noi înşine dacă rămânem sănătoşi şi dacă ne păstrăm, chiar şi la bătrâneţe sănătatea fizică, mentală şi emoţională  şi suntem, astfel, în stare să ducem o viaţă demnă şfrumoasă, până la ultima suflare. El ne demonstrează aceste adevăruri pas cu pas (şi, de asemenea, ne oferă astfel un minunat "manual de folosinţă"). Nu avem nevoie de bani, de condiţii speciale, de echipamente sofisticate, de tratamente costisitoare, de clinici ultramoderne. După Wilhelm Fiebiger, este suficient să ducem o viaţă cât mai naturală şi să respectăm legile naturii şi legile cosmice. Să avem încredere deplină în Creatorul nostru şi să-I respectăm Creaţia. Să trăim valorile vechi de când lumea: omenia, bunătatea, iubirea, nădejdea. Este suficient pentru a aduce astfel pace în sine, şi, în acelasi timp, în lume. E simplu, şi fiecare dintre noi poate face acest lucru. Nu avem nevoie de multe lucruri: trebuie doar să vrem şi apoi să şi punem în practică.


Pe 31 mai 2015, Wilhelm m-a invitat la el acasă, ca să-mi arate paradisul lui. A fost tare frumos şi am plecat de la el cu o mulţime de daruri: în afară de timpul şi de prietenia lui, de sfaturile nepreţuite şi pline de înţelepciune, de energia pozitivă şi de sprijinul sufletesc, Willi mi-a dăruit şi multe cărţi, banane organice şi un scaun de yoga pentru stat în cap. Iubesc scaunul acesta. Mi l-am pus în sufragerie şi stau în cap de mai multe ori pe zi. Şi mă gândesc de fiecare dată plină de recunoştinţă şi de bucurie la Willi! DragăWilli, îţi mulţumesc din tot sufletul!
 
Toate cele bune şi cu toată dragostea,

Mihaela Walter

Consultant de sănătate pentru sănătate holistică (Germania)


Belgia, iunie 2015



Esti la fel detanar ca increderea ta
  - AlbertSchweitzer (1875 - 1965) -

"Tineretea nuesteoetapa a vietii, ci esteostaredespirit.


Esteimpulsul vointei, vivacitateaimaginatiei, victoria curajului in fata lasitatii,  
triumfulaventurii asupra inertiei umane.
Nimeni nu imbtaranestepentru ca a trait unanumit numra de ani
Un om devine batran cand isi ia ramas bun de la idealurilesale. 
De-a lungulanilor, pielea se rideaza; prin pierderea entuziasmului, se rideaza sufletul
Grijile, indoiala, lipsa de incredere, teama si disperarea sunt adevaratii ani lungi din viata unui om, care pleaca capul spre pamant si tarasc sufletul prin praf.
Nu conteaza daca un om are 17 sau 70 de ani,
 in inima fiecaruia traiesc dorul de minunea vietii, uimirea la   vederea stelelor milenare si a lucrurilor si gandurilor eterne, asumarea riscului, 
entuziasmul copilaresc  nesatios pentru ceea ce va aduce ziua de maine, 
bucuria exuberanta si pofta de viata.
Esti la fel de tanar ca increderea ta in viata si la fel de batran ca indoiala ta, 
la fel de tanar ca speranta ta, si la fel de batran ca deznadejdea ta. 
Atata timp cat mesajul frumusetii, maretiei si bucuriei lumii ajunge la inima ta, 
atata timp esti tanar. 
Numai atunci cand aripile iti atrana si inima iti este acoperita de zapezile pesimismului si de gheata cinismului, numai atunci esti cu adevarat batran!"



Lumina vietii - Biofotonii

$
0
0
Ce trebuie sa contina in primul rand hrana pe care o consumam, ca sa fie cu adevarat sanatoasa pentru organismul uman? De ce anume are nevoie corpul nostru pentru ca sa functioneze corect? Conteaza numarul caloriilor? Care sunt cele mai  importante componente ale hranei? Vitaminele,  mineralele, proteinele, grasimile, substantele vegetale secundare (fitaminele), enzimele samd? Atat de multe intrabari si atat de putine raspunsuri.....

Oamenii de stiinta incearca sa ne faca sa credem, ca au descoperit si explicat secretul alimentatiei umane. Adevarul este insa cu totul altul. "Ceea ce stim este o picatura, ceea ce nu stim, un ocean" (Isaac Newton). Mereu se descopera lucuri noi, care darama teoriile anterioare. Si bineinteles ca noile teorii au nevoie de foarte mult timp pana sunt general acceptate. Sa nu uitam, ca ani de zile s-a considerat ca omul are nevoie numai de proteine, grasimi si glucide. Multe animale de laborator au trebuit sa plateasca cu viata, murind in chinuri groaznice, din aceasta cauza. S-a descoperit candva ca nu sunt suficiente. Urmatoarele cautari, urmatoarele schingiuri in laboratoarele stiintei. Candva s-au descoperit vitaminele. Savantii s-au comportat ca si cum l-ar fi apucat pe Dumnezeu de picior. Candva, s-a descoperit ca nu sunt nici ele suficiente. Si tot asa a mers totul mai departe, chiar si astazi functioneaza acelasi principiu: praf in ochi - cenusa in cap - praf - cenusa - praf- cenusa.... Numai ca praful se arunca strigand in gura mare, cenusa se pune in cap in maaare liniste, foarte putini oameni de stiinta sunt dispusi sa-si recunoasca deschis si sa-si accepte greselile (cel mai bun exemplu al unui om de stiinta, care desi stia ca a gresit, nu si-a recunoscut oficial greseala: Louis Pasteur!! - toata problematica vaccinurile ar arata cu totul altfel, daca Pasteur ar fi recunoscut la vremea sa ca a gresit si ca a falsificat o viata intreaga toate rezultatele cercetarilor sale). 

Asa a fost si cu fotonii. Cand Dr.med. Maximilian Oskar Bircher-Benner (1867-1939) a descoperit empiric (cu ajutorul membrilor familiei sale si a miilor de pacienti care i-au urmat dieta), ca hrana trebuie sa contina pe langa componentele cunoscute la data respectiva si inca o componenta necunoscuta. A inteles ca hrana cruda are un alt efect asupra organismului ca hrana tratata termic. A ajuns dupa ani de zile la concluzia ca aceasta componenta este lumina soarelui, atat cea stocata in hrana (in vegetale), cat si cea pe care insusi corpul omenesc o absoarebe direct. A constatat in studiile sale clinice, ca pacientii hraniti cu alimente cultivate biologic, cat mai natural posibil, se insanatosesc mult mai repede ca pacientii care consumau hrana vie, dar cu alimente cultivate conventional. La timpul sau, Dr.Bircher-Benner nu a avut cum sa demonstreze ceea ce intuise perfect  si descoperise practic (mult mai tarziu, a fost demonstrata corectitudinea teoriei sale!!) - nimeni nu l-a sustinut, a fost luat in deradere de toti colegii sai. Era cu mult prea mult inaintea timpului sau.... El recomanda pacientilor lui, sa expuna orice aliment, un timp scurt, inainte de a-l consuma, razelor de soare. Si sa consume numai alimente crescute pe terenuri cultivate biologic (organic).

Si profesorul Werner Kollath a demonstrat in studiile sale de laborator (care au durat zeci de ani), ca trebuie sa mai existe si alte substante pe langa vitamine, minerale si celelate substante cunoscute de stiinta vremii. Prof Kollatha constatat cadietelesinteticecare contin toate substantele nutritive cunoscute la vremea respectiva (1942) si considerate ca fiind vitale, provoaca petermen lung daunegrave sanatatii si duc chiar la moarte. A numit aceste componente ale hranei "Auxoni" - substante de proliferare celulara. A inteles ca exista o ORDINE a hranei, care este decisiva pentru sanatatea noastra - respectarea aceastei ordini inseamna sanatatate, nerespectarea inseamna boala. Nici teoria lui nu a fost acceptata complet de stiinta vremii.  

Tot la inceputul secolului trecut, in Rusia,  omul de stiinta Alexander Gurwitsch a descoperit biofotonii si campul morfogenetic. Prin experimentele sale, a ajuns la concluzia ca in celule este prezenta o lumina. A intuit si importanta acestei lumini in declansarea diviziunii celulare (a numit-o radiatie mitogenetica). A primit in 1930 pentru descoperirea sa aproape Premiul Nobel. Dar nici el nu avea la dispozitie aparatura necesara pentru a demonstra clar corectitudinea teoriei sale, pentru a demonstra prezenta luminii in celule vii. Dar a ramas pana la moarte convins de valabilitatea descoperirii sale.

Asa ca a trebuit sa vina in anii ´70 profesorul Fritz-Albert Popp (Germania) ca sa schimbe lucrurile. Paradoxal, Prof. Popp a vrut sa demonstreze ca NU exista lumina in celula. A construit cu asistentul sau un aparat deosebit de sensibil pentru masurarea luminii, si spre marea sa uimire, a putut demonstra prezenta luminii in celule: caci acum, cu acest aparat, se putea chiar masura intensitatea luminii din celula (intensitatea acestei lumini din celulele vii este foarte slaba, ar putea fi comparata cu lumina unei lumanari aflate la 20km distanta). Si a confirmat, exact asa cum a presupus Gurwitsch, ca acesta este modul de comunicare al celulelor: caci in fiecare celula au loc intr-o secunda peste 100.000 de reactii chimice - acest proces poate avea loc organizat si coerent numai daca informatia este transmisa cu viteza luminii! Va imaginati despre ce cifra este vorba? Un organsim uman are 70-100 trilioane celule.  Daca inmultim cu 100.000,  ajungem la o cifra aproape imposibil de imaginat. Si care ne arata in acelasi timp granitele mintii noastre.

La inceput, Fritz-Albert Popp a numit aceasta lumina emisa de organsimele vii, "lumina vietii". Mai tarziu a adoptat termenul de biofotoni, care a fost general acceptat. S-a plecat de la urmatoarele puncte:
- toate celulele se afla in directa legatura cu lumina soarelui;
- in toate celulele vii este prezenta lumina;
- toate celulele primesc informatii si criterii de ordine de la lumina naturala a soarelui;
- toate celule emit lumina.

 Ca si laureatul premiului Nobel, Erwin Schrödinger, si Prof. Popp demonstreaza ca prin hrana nu se asilimeaza calorii, ci de fapt ORDINEA continuta in hrana respectiva. "Coerenta (ordinea) luminii solare se afla in directa legatura cu ordinea din interiorul celulelor". Prin consumarea unui aliment, preluam lumina inmagazinata in el, care este necesara pentru dirijarea si efectuarea proceslor din organism. Dupa Popp, nu suntem de fapt nici vegetarieni, nici omnivori, ci suntem in primul rand consumatori de lumina, fiinte care  traiesc din lumina. Suntem cu totii copii ai soarelui.....

Prof. Popp: "Sistemele animale si umanesunt sistemeentropicecare încearcă sa mentina entropia negativa. Adica suntemsistemedezordonate, care"sug" in mod repetat informatii pentru a-si mentine ordinea."

Ce a constat practic profesorul Popp? A analizat nenumarate alimente si a constatat ca biofotonii depind in primul rand de prospetimea alimentului respectiv. Cu cat trece mai mult timp de la recoltare, cu atat scade emisia biofotonilor. A demonstrat ca alimentele bio emit mult mai multi biofotoni ca cele conventionale, dar NUMAI daca sunt SI proaspete. Adica o salata bio culeasa cu doua saptamani in urma, transportatat pe mii de km prin lume, nu mai are decat foarte putini biofotoni. Deci, decat sa cumparam o astfel de salata de la super-market, avem mult mai multe avantaje daca cumparam o salata de la un taran!! La o leguma tinuta in frigider cateva zile, se consemneaza pierderi masive de biofotoni.Toate produsele congelate, nu mai emit decat foarte putini biofotoni (si raspunde asa si la intrebarea: De ce nu este congelarea buna, desi se pastreaza doar toate vitaminele?).Toate legumele crescute in sere contin de asemenea mult mai putini biofotoni ca cele crescute in bataia vantului, udate de ploaie si incalzite de soare (acum intelegeti de ce vlastarii sunt NUMAI o solutie de compromis??).Plantele din flora spontana au cel mai mare continut de biofotoni: caci in ele este inca inmagazinata toata forta divina, nu a intervenit nicio minte omeneasca care sa le modifice si sa le strice ORDINEA desavarsita (aici nu este vorba numai de manipularea genetica, caci si prin incrucisari repetate se schimba masiv informatia genetica a plantelor - cel mai bune exemplu ni-l dau cerealele: Dr. Seignalet sublinia ca tocmai aceste modificari multiple au dus la reactiile negative pe care foarte multi oameni le au astazi la cereale si conform cercetarilor sale, dintre toate cerealele, numai Triticum monococcum= Einkorn (germana)= petit épeautre sau l´engrain (franceza) = einkorn wheat (engleza) mai are numai 7 perechi de cromozomi - initial, acest lucru era valabil pentru toate cerealele- astazi, absolut toate celelalte cereale au 14 sau 21 de perechi de cromozomi, inclusiv spelta, kamut si Urkorn).

Prof. Fritz-Albert Popp: "Orice aliment fiert, prajit, pasteurizat, inghetat, incalzit la microunde este practic mort. Daca consumam o astfel de hrana, mancam numai un ambalaj gol, fara nicio valoare nutritiva. Urmarile sunt functionarea deficitara a organismului si imbolnavirea organelor." 


Aici devine inca o data clar, si de ce o hrana de raw vegan, superprocesata in fel si chip (mixata la turatii foarte mari, deshidratata ore in sir, preparata un timp foarte lung, pentru a-i a un aspect deosebit, NU reprezinta o solutie viabila. SI de ce toate alimentele pe care le cumparati, frumos ambalate, fie ca se numesc superfood, aliment minune sau mai stiu eu cum, nu au NICIODATA aceeasi valoare nutritiva ca planta proaspata din care provin!! Superfood stie numai Mama Natura sa faca!

Plantele dau mai departe informatia pe care o detin. Plantele si animalele slabite, bolnave, otravite sunt complet diferite de cele crescute in lumina soarelui si care au putut sa se dezvolte natural.
Popp:"Cu biofotonii preluam un volum gigantic de informatie, care este tehnic pentru noi de neimaginat. Pentru ca odata cu hrana, preluam si informatia continuta in ea, si de aceea este deosebit de important pentru noi ca aceste informatii sa fie pozitive. Asa puteti inlocui haosul si dezordinea din organism cu ORDINEA."

Natura ne ofera toate alimentele de care avem nevoe, in forma ideala pentru organismul uman. Nu avem de fapt nevoie sa facem nimic, caci prin toate procedele pe care le aplicam alimentelor, nu facem decat sa le DENATURAM (!!) si sa le micsoram drastic valoarea nutritiva. 

Natura este perfecta. Omul infatuat isi imagineaza ca el ii poate imbunatati creatia. O greseala pe care o platim de mii de ani cu boala si moarte prematura. 

Din pacate, nici meritul profesorului Popp nu a fost pe deplin recunoscut. A fost mazilit din mai multe posturi universitare pe care le-a detinut, a fost denigrat, a fost batjocorit si s-a facut tot posibilul sa fie impiedicat in cercetarea sa. Profesorul Popp este acum bolnav, s-a retras din viata publica. Fiul si asistentul sau, Alexander Popp  ii continua din fericire lucrarea vietii. Iar o multime de savanti din Japonia si USA ii duc studiile si cercetarile mai departe.

Ca de obicei, nu pot face pe blog un rezumat al muncii de o viata a unui om. Ca si pana acum, orice postare poate fi vazuta ca un simplu indicator, care arata o posibila noua directie. Un mic impuls de a cerceta mai departe pe cont propriu. In limba romana, puteti citi AICI (Qui bono? - unul dintre cele mai bune site-uri despre medicina alternativa!!) un interviu cu Prof. Popp (deosebit de important, Popp a descoperit o noua metoda de diagnosticare cu ajutorul biofotnilor, specialzandu-se mai ales in diagnosticarea cancerului). Cunoscatorilor limbii germane le recomand cu cea mai mare caldura cartile Prof. Popp, in special "Die Botschaft der Nahrung", Zweitausedneins - Frankfurt am Main. 

 In final, as vrea sa mai fac cateva mici exercitii de gandire logica.
I. Valoarea nutritiva a alimentelor pe care le consumam ar putea fi structurata si asa:
1. legume, fructe, seminte, cereale (la Prof. Popp si produse de origine animala) cultivate in propria gradina si consumate cat mai proaspat posibil (bunica se gandea dimineata ce vrea sa gateasca pentru pranz si se ducea in gradina si lua ce avea nevoie, exact inainte sa inceapa sa faca mancarea!).
2. legume, fucte, seminte, cereale de la un mic producator (cu cat este ferma mai mare, cu atat este calitatea mai scazuta!) din apropiere, de preferinta unul care face agricultura bio.
3. Piata.
4. Magazine mici bio.
5. Magazine mari bio. 
Este cred mai clar ca niciodata, ca de la supermarket se cumpara numai in caz de forta majora......

II. Vedeti din acest unghi toata tematica legata de vitamina D in noua lumina pe care o arunca biofotonii? Intelegeti si mai bine de ce nu e bine sa purtam ochelari de soare (mai ales copiii!), sa ne cremuim cu toate chimicalele, sa evitam soarele si sa stam prea mult inchisi in case si birouri? Vedeti acum mai bine toate conexiunile??

III. Soarele este o solutie general valabila pentru TOATE bolile: indiferent de ce boala suferiti, indiferent ce tratament urmati, statul afara la soare si aer curat, va va ajuta enorm si va avea o contributie majora la restabilirea starii de sanatate!
IV. Lumina este o radiatie electromagnetica. Celulele nostare comunica si functioneaza pe baza acestei radiatii electromagnetice. Nu este la mintea cocosului, ca orice alte radiatii electromagnetice cu care interfereaza au un efect asupra lor (incalculabil si imposibil de apreciat dupa parerea mea)? 
Telefonia mobila este un risc major. Daca va faceti griji pentru sanatatea copiilor vostri, inchideti-va in primul rand telefonul mobil. Nu le cumparati telefoane mobile si nu-i lasati prada tehnicii moderne (cu cat este copilul mai mic, cu atat este efectul negativ mai daunator! - stiu ca de la o anumita varsta nu mai puteti sta in calea mersului lucrurilor, dar macar atata timp cat sunt mici, puteti face cu adevarat ceva pentru sanatatea lor). Poate ca este totul numai o furtuna intr-un pahar cu apa si poate ca telefonia mobila nu are efectele dezatroase, care sunt prezentate repetat, de ani de zile, in studiile a nenumarati savanti, la nivel mondial. Dar daca totusi se va dovei candva ca acesti savanti au avut dreptate, credeti ca veti mai putea sa mai dorimiti linistiti vreodata?
Si nu va lasati imbroboditi: nu are nimeni cum sa spuna exact, ce efecte are aceasta poluare electro-magnetica asupra organismelor vii. Caci s-a ajuns la un nivel fara precedent in istoria lumii. Nu a mai existat asa o situatie.  Informatii exista, trebuie doar sa le si folosim, de aceea, vizionati neaparat si acest film:
e


Mai multe amanunte despre poluarea electro-magnetica gasiti AICI.
Eu nu folosesc telefonul mobil. Il tin inchis in masina, il am doar pentru cazuri de urgenta. Acasa nu avem WLAN si telefon fara fir, si eu dau intotdeauna numarul meu de fix (nu am nici macar un robot - cine vrea sa ma gaseasca, ma va gasi oricum, chiar daca nu sunt permanent accesibila prin telefonul mobil). Copiii mei nu au avut telefon mobil, iar eu am evitat sa telefonez pe mobil atat in timpul sarcinii (un aspect deosebit de important!), cat si in prezenta lor (atentie: mai ales in masina!) - de-abia la 15 ani si-a cumparat fiul meu primul telefon: din banii lui de buzunar. Mare lectie si pentru mine, caci a venit timpul sa inteleg ca fiecare are drumul lui si ca eu nu sunt raspunzatoare pentru toti si toate.....
Sigur ca este  ca si cu fumatul, s-ar putea spune: degeaba nu vorbesc eu la telefon, daca toti ceilalti o fac in jurul meu. Dar stiu ca EU nu pot controla decat faptele mele si atitudinea mea. Si atunci ma bucur, ca atat cat sta in puterea mea, reduc smogul electro-magnetic care duce la imbolnavirea oamenilor, animalelor, vegetatiei. Si la distrugerea acestei frumoase lumi.....

Adevarata valoare nutritiva a hranei noastre

$
0
0
Profesorul Werner Kollath (1892-1970), medic, profesor de igiena si nutritionist german, a fost un adevarat mare om de stiinta, care s-a aflat intreaga sa viata numai in cautarea adevarului si nu s-a lasat influentat sau controlat nici de industria alimentara, nici de cea farmaceutica, reusind sa ramana permanent credincios numai convingerilor proprii, care au oglindit intotdeauna rezultatele cercetarilor sale foarte amanuntite si indelungate. 


Werner Kollath ne-a lasat o  mostenire de o foarte mare valoare, care a fost preluata din fericire de multi dintre marii medici naturalisti: dr. Bruker, dr. Schnitzer, dr. Evers etc. Si mai multi i-au preluat ideile, uitand insa sa spuna de unde s-au inspirat - dar ce sa facem acesta este mersul  acestei lumi.....


Ideea centrala a studiilor profesorului Kollath poate fi sintetizata foarte simplu: "Lasati hrana sa fie cat mai naturala posibil!". Iar scopul pe care profesorul Kollath l-a urmarit mereu a fost unul nobil: prezentarea nutritiei intr-un mod cat mai general si mai simplu, accesibil oricarui om, indiferent de pregatirea sa profesionala sau gradul sau de inteligenta. El nu a scris carti pentru colegii de specialitate, ci pentru popor. Caci a dorit sa dea lumii cheia unei sanatati bune, eliberand-o in acelasi timp de o multime de conditionari, frici si mecanisme de control. Profesorul Kollath nu a incercat niciodata sa controleze oamenii prin frica (asa cum fac foarte multi terapeuti si nutritionisti, care in primul rand isi sperie pacientii, lasandu-i pe acestia sa creada ca fara ajutorul lor nu vor reusi sa supravietuiasca - absolut logic, caci un pacient "pe vecie" este o buna si constanta sursa de venit!), din contra, el a subliniat cu orice ocazie, ca actul nutritiei este cat se poate de simplu si ca ORICE OM are competenta necesara pentru a alege hrana sanatoasa necesara propriului organism!


Cartea sa "Ordinea hranei noastre" (Die Ordnung unserer Nahrung - Hippokrates Verlag, Stuttgart/ Karl F. Haug Verlag, Heidelberg - prima editie a aparut in 1942!) reprezinta o piatra de rascruce in stiinta nutritiei moderne, o recomand cu cea mai mare caldura oricarui om interesat de tematica nutritiei.  


Mai jos, schema simplificata a ordinii hranei noastre. Dupa cum bine se poate observa, profesorul Kollath face o mare diferenta intre lucrurile care ne hranesc cu adevarat organismul si cele care de fapt doar ne umplu burta si ne satura:



HRANA (nutrimente)
MANCARE (produse care ne satisfac foamea)
I) naturale
II)modficate mecanic
III)modificate fermentativ
IV)tratate termic
V) produse conservate
VI)produse preparate industriale
nuci, seminte

cereale


fructe

legume
uleiuri

faina, tarate



salate, sucuri

salate, sucuri
 drojdii

aluat, terciuri nefierte


musturi

muraturi
paine, terciuri si alte produse din faina integrala



fructe fierte sau coapte

mancaruri (legume fierte, coapte, prajite)
prajituri si alte produse din cereale cu aditivi



marmelade, fructe confiate, suc de fructe la sticla

conserve de legume obtinute prin adaugarea de aditivi, sucuri la sticla
produse de patiserie preparate industrial

produsele de legume si fructe obtinute industrial
oua crude


lapte crud
scoici


unt, smantana
carne si peste afumate sau uscate

lapte batut, produse lactate din lapte crud
mancaruri gatite de carne si peste, oua gatite

branza si alte produse din lapte pasteurizat
conserve de carne, peste


lapte omogenizat, condensat
preparatele industriale din carne, oua, peste, lapte
apa naturala de izvor
apa de la robinet
vin, bere, ceai preparat la rece
extracte, ceai fiert, cafea de cereale
vin, bere  cu aditivi
alcool distilat, bauturi acidulate etc.



Concluzia este simpla ca buna ziua: in grupa I valoarea nutritiva a alimentelor este cea mai mare si scade continuu pana la grupa VI. Deci se consuma cat mai multe dintre lucrurile din grupele I, II si III, lucrurile din grupa IV pot fi consumate cu moderatie (de catre oamenii sanatosi!), iar cele din grupe V si VI trebuie evitate complet (sunt practic toxice pentru orice organism)!

Cu alte cuvinte, exprimat poate putin cam dur: le faceti copiilor vostri o favoare mult mai mare daca le dati un mar in mana, decat daca le faceti o prajitura cu mere......

Foarte multi oameni sunt derutati de nivelul extrem de mare al informatiilor referitoare la nutritie din Internet (informatii care sunt de cele mai multe ori contradictorii), cei mai multi ajungand la un moment dat sa nu mai aiba nicio idee clara despre ceea ce trebuie sa manance si ce nu. De aceea, sper ca acest tabel va aduce totusi mai multa lumina in acest domeniu foarte controversat. 

Profesorul Kollath a subliniat mereu ca idealul nu va putea fi probabil atins vreodata si ca toate ideile cuprinse in cartile sale sunt linii directoare, declinand in acelasi timp orice urma de fanatism. 
Binecuvantandu-l pe domnul profesor Kollath, ma opresc astazi aici, dandu-va mai departe numai doua citate minunate. Dar cu siguranta voi continua altadata, caci munca domnului profesor este pur si simplu de neinlocuit si este mare pacat sa nu fie cunoscuta de cat mai multi oameni!
"Cele mai multe boli sunt provocate de om insusi, printr-un mod gresit de viata. Dintre toate aceste cauze, modul de alimentatie constituie cauza principala a bolilor. De aceea, omul trebuie sa respecte natura si darurile ei, respectandu-si in primul rand hrana!"
"Nu este nevoie ca oamenii sa fie invatati cat de multa hrana este necesara pentru a supravietui, ci mai degraba ei ar trebui invatati cat de putina hrana satsisface deja nevoile organismului, in cazul in care aceasta este aleasa corect -de aceea, oameniitrebuie sa afle in primul rand, care dintre alimente sunt benefice sanatatii.Nu o cantitate marita de hrana, ci un consum intelept si modest slujeste cu adevarat sanatatii!"

Nota: Ma scuz pentru calitatea tabelului. Cand editez postarea, tabelul are toate liniile si se gaseste la locul lui. Cand o public, tabelul se transforma  de la sine putere, iar mie mainile-mi sunt legate si nu pot face nimic-nimicut.....

Cum ne putem păstra sau redobândi sănătatea? Salutogeneza și sănătatea holistică

$
0
0

Toți oamenii doresc săfie fericiți și mulțumiți. Dar dacă ești bolnav, nu te mai poți bucura de viață, nu mai poți fi fericit. La ce folosesc toți banii din lume, diferitele proprietăți din toate colturile pământului, reușitele la locul de muncă, pozițiile prestigioase din societate, succesul, renumele şamd, dacăcalitatea vieții este afectată și redusă seminificativ de o boală? 

Un vechi dicton spune: "Este mai  uşor să previi decât să vindeci". Pornind de aici, medicul Michaela Glöckler scrie: "Cuvântul salutogenesis îşi are rădăcinile în latinescul salus sau salis care înseamnă sănătate şi grecescul genesis care înseamnă începutul, originea sau a genera. Acesta este cuvântul folosit pentru a descrie o nouă direcţie de cercetare care caută sursa de sănătate în relaţie cu trupul, sufletul şi spiritul. Salutogeneza crează o nouă paradigmă în cercetarea medicală. Paradigma activă în medicină în ultimii 300 de ani era patogeneza (de la parthein – suferinţă, boală), care îndreaptă privirea spre suferinţă, spre boală. Ideea prevenţiei este foarte legată de patogeneză, aşa încât să se facă tot ce este necesar pentru a preveni sau pentru a stopa ceea ce cauzează boala."

Aproape toate culturile pământului, dau mai departe învățătura conform careia omul este alcătuit din corp, minte și suflet, mai precis, omul este o unitate minte-corp-suflet.  In anul 867, la cel de-al 8-lea Sinod Ecumenic din Constantinopol, s-a decretat însă că fiinţa umană este alcatuită doar din trup și suflet. Din păcate, această desființare a minţii nu a fost limitată numai la Biserica Catolică, ci a fost preluată şi de știință și a avut un impact serios asupra omenirii - până în prezent. În știința materialistă, care se află sub influența fizicii și a chimiei, tendința actuală este de a elimina chiar şi sufletul. Și stiința medicală trateaza tot mai mult omul ca pe o fiinţă supusă doar legilor fizicii și chimiei. Asa s-a născut punctul de vedere: "Tot ceea ce nu poate fi măsurat  sau cântărit cu instrumente, nu este dovedit științific". Dar procesele mentale si sufletesti nu pot fi studiate decat parţial cu ajutorul metodelor științifice cunoscute in prezent, caci cele mai multe dintre aceste procese nu pot fi detectate de aparatele care se afla acum la dispoziţia ştiinţei.  

Mai ales în ultimul timp, omul este tratat tot mai mult ca o mașină - o simplă mașină, peste care trecerea timpului lasă "urme"și de aceea, la un anumit moment, nu mai funcționează optimal și suferă diferite "pane". Si atunci, nu ne mai rămane decât să reparăm, să scoatem şi chiar să înlocuim "piesele" defecte. Dar omul nu este nici mașină, nici furnizor de piese de schimb (tema "Transplant de organe" - mai multe informaţii la Felicia Popescu), iar așa o soluție nu va fi funcţiona niciodată cu adevărat în viața reală!

Dr. Max O. Bruker a subliniat întotdeauna: "Toate experiențele pe care le trăieste o persoană, vor avea un impact asupra sa - si pentru că omul este o unitate corp-minte-spirit, toate aceste experiențe vor avea un efect asupra acestui întreg." De aceea, o sănătate autentica, de durată, poate fi numai o sănătate holistica. Numai daca se cauta adevăratele cauze ale bolii, în toate sferele vieții unei ființe umane, numai atunci boala va putea fi şi vindecată. Si mare atenţie, o boala nu are niciodată o cauză unică, există în principiu întotdeauna mai mulți factori care contribuie la îmbolnăvirea organismului şi care trebuie luaţi în considerare în procesul de vindecare. Cauzele bolilor pot fi extrem de diferite: efectele mecanice, fizice sau chimice, stresul, problemele din copilărie, educația,  mediul social, mentalitatea, convingerile individuale, problemele emoţionale, nutriția greşită, acţiunea mediului inconjurator, lipsa de somn, sedentarismul şamd. Consecințele acestor cauze sunt organele bolnave, iar aceste organe bolnave sunt apoi la randul lor cauzele disconfortului fizic. Cu alte cuvinte, boala organului este doar cauza simptomelor, dar nu poate fi numită cauza bolii fiinţei umane! Simptomele sunt doar formele de manifestare ale bolii, nu sunt niciodată boala în sine.

Dar care este de fapt situația în realitate? Dr. Bruker explică situatia actuală cel mai clar şi mai logic: "Omul are neplăceri, dureri, stări de disconfort şi merge la medic. Acesta îi pune un diagnostic, iar pacientul presupune că acum a fost găsită cauza bolii - când de fapt el a aflat doar de la care organ rezultă neplăcerile sale. Si astfel, cauzele care provoaca cu adevărat boala rămân ascunse pacientului, ceea ce duce inevitabil la un tratament simptomatic, numai cu medicamente care ameliorează sau înlătură simptomele, în timp ce adevăratele cauze ale bolilor nu vor putea fi astfel eliminate. Deci, un tratament cu adevarat vindecător nu mai are cum sa aiba loc."

În cazul oricărei boli, nu este numai un organ bolnav, ci tot omul, ca întreg, este bolnav.Și numai atunci când TOATE circumstanțele vietii omului bolnav sunt luate în considerare, numai atunci poate acel om să-si redobândească adevărata sănătate - caci toate părțile corpul, minte, suflet formează întotdeauna, fără exceptie, un intreg. Și pentru că, așa cum si Aristotel știa deja: "Întregul este mai mare decât suma părților sale componente." (Metafizica VII - citatul original: "Tot ceea ce este compus din mai multe parti, care formeaza impreuna un tot, un intreg - nu dupa modelul unei grămezi, ci al unei silabe -  acest tot este evident  intotdeauna mai mult decât simpla insumare a părților sale componente.  O silabă nu este suma sunetelor ei: "BA" nu este același lucru ca  B plus A, iar carnea nu este același ca foc plus pământ"). 

Şi Dr. Johann Georg Schnitzer (*1930) pune punctul pe "i"în caracterizarea situației actuale: "De ce suferă atât de mulți oameni de boli cronice, fără a putea fi vindecaţi? Şi acest lucru se întâmplă  în ciuda sistemului medical extrem de bine dezvoltat? Un sistem de "sănătate" care devorează parţi substanțiale ale veniturilor dvs. și ale produsului național brut? Pentru că acestui sistem de "sănătate" nu-i pasa cu adevarat de sanatatea dvs. El are nevoie mai degrabă de bolile dvs. Tratamentele pe termen lung, în loc de prevenire și vindecări reale, reprezintă baza existenței economice a medicinei moderne. Singura persoanǎ interesatǎ sǎ vă recăpătaţi sǎnǎtatea, este numai propria dumneavoastrǎ persoanǎ! Sanatatea dvs. este de altfel singurul mijloc real pentru a va proteja de boli și a va vindeca."


Astăzi, există tot mai mulți medici și terapeuți care încearcă să le explice bolile ca mesaje importante ale vieţii: bolile sunt semnale şi simboluri, care servesc de fapt numai optimizării vieții. Ele incerca să ne facă să ne ocupăm în cele din urmă de noi înşine - este o încercare disperată a vieţii de a ne face să devenim constienţi de  nevoile reale ale organismului. În timp ce cauzele problemei se găsesc întotdeauna în afara organismului, soluţiile pentru această optimizare a vieții se află însă întotdeauna numai adânc în interiorul nostru. 

Celebrul psiholog german Robert Betz scrie: "Medicina clasică și serviciile de "sănătate", care mai bine ar trebui să fie numite servicii de boala, au reusit sa facă lucrurile atât de complicate încât nicio persoana normală nu mai îndrăznește  să dezvolte în acest domeniu autocompetență și încredere în sine. În această industrie a bolii, există în prezent (in Germania) mai mult de zece milioane de locuri de muncă: boala și pacienţii sunt deci de neînlocuit astăzi pentru a susține acest sector și avem nevoie de tot mai  multi bolnavi, pentru ca acest sector să fie in continua "creștere". Suna pervers și  chiar şi este de fapt pervers. Această stare inacceptabila am creat-o insa împreună și  o menținem cu toții - in practica vieții de zi cu zi. În cazul în care un om are dureri de cap, el ia o aspirină sau un alt medicament similar, astfel încât acestea să dispară. Pentru tratarea adevaratelor cauze care au dus la apariţia durerilor, care ar presupune o schimbare a mentalitaţii și comportamentului, pentru acest lucru, omul obișnuit nu are din pacate nici un interes. "

Dar fiecare om poate face foarte uşor şi cu mijloace simple ceva pentru sănătatea sa. De exemplu: trecerea la o dieta sănătoasă, cu o proporție mare de alimente crude, reducerea toxinele din viața de zi cu zi, reducerea sau eliminarea comportamentelor distructive, reevaluarea mentalitaţii şi a modului de gândire şamd. Iar primul pas constă întotdeauna din două părți foarte simple: în primul rând,  se face o informare temeinică (întotdeauna se caută mai multe surse independente de informații) şi în al doilea rând, fiecare om trebuie să își reasume responsabilitatea pentru propria sanatate, trebuie să-şi reia sănătatea în propriile mâini.

Fii vigilent! Gandeşte cu propriul cap (Sapere aude!)! Trece totul prin ciurul puterii tale de discernământ! Nu te lasă manipulat de mass-media! Verifică critic toate informaţiile și întreabă-te ce şi cine se ascunde în spatele lor (Qui bono?)! 

Căci ce este de fapt sănătatea? Sănătatea este starea normală pozitivă a oricarui organsim viu. Iar sănătatea nu costă în realitate nimic: este un dar de la Dumnezeu.

Nu este nevoie sa combatem boala in niciun fel: fie cu tratamentele şi medicamentele alopate, fie cu cele naturale. Boala este un mesaj clar al organsimului că facem ceva greşit.Nu este nevoie să eliminăm boala, ci cauzele care au dus la apariţia ei. Si atunci boala va dispărea "ca de la sine". 

Cauza principală a bolilor cronice: pierderea bazei sănătăţii. Omul s-a adaptat perfect de-a lungul mai multor milioane de ani de evoluție la mediul său natural de viata. Programul său genetic corespunde acestuia chiar și astăzi. Omul este una dintre creaturile cele mai adaptabile: nici o alta fiinţă nu poate trăi în condiții climatice atât de diferite. Dar mediul său de viaţă s-a schimbat prea repede în ultimele sute de ani pentru ca genele sale să fi avut o șansă să se adapteze. Mai presus de toate, astazi îi lipsesc în primul rand produsele alimentare de bază naturale, de care metabolismul și funcționarea organismului său au neaparată nevoie. Omul se hrănește astazi în cea mai mare parte cu alimente denaturate, concentrate, oxidate, modificate - într-un cuvant: MOARTE. Mâncarea are cea mai mare influență asupra organismului, caci în niciun alt mod nu intră cantități comparabile de substanţe active în organism. 

Si ce sunt bolile cronice? Bolile cronice sunt, în majoritatea cazurilor încercarea disperată a organismului, în ciuda pierderii fundației sănătătii, de a asigura supravieţurirea. Bolile cronice sunt intr-un fel barca de salvare a organsimului de a asigura viaţa, în speranța că va fi restabilită cândva baza sănătăţii. Cu o schimbare în dietă, succesele sunt deosebit de rapide - tot mai mulţi medici alternativi au demonstrat acest lucru, cu mare succes, în nenumarate studii clinice. Dar nimeni nu are nevoie sa "creadă" - pentru că oricine poate verifica aceste fapte, pornind propriul experiment. "În câteva zile, de multe ori de a doua zi, încep a se arăta primele efecte pozitive ale acestei restabiliri a bazei naturale a sănătăţii.""(Dr. Schnitzer)
Fiecare om poate face ceva și fiecare este responsabil pentru sănătatea sa. În incheiere, doar cuvintele motivante ale lui Robert Betz : "Omul se naște ca un original, dar moare o copie. Viața omului normal, viața maselor este  viața copiată, viața unor Lemmings, a unor oameni care nu se încumetă să spună "nu", a fricii copiilor mici răniți, care trăiesc în corpul unui adult. Această viață copiată nu este demnă pentru fiinta umană. Dar cine nu este conștient de adevărata sa valoare, de divinitatea sa, de frumusețea sa, de comoara ascunsă in propria sa persoană, nu va putea respecta nici propria viațăși nici pe a aproapelui său. Gândeste-te bine ce fel de viață vrei să trăiești! Fă-ti gânduri. Privește în jur, cum alții isi trăiesc viața lor. Nu prelua nimic orbește, ci decide constient ce alegeri faci pentru viața ta. Pentru că viaţa este scurtă, chiar dacă ajungi la optzeci de ani. Acesta este motivul pentru care este bine să te gândești bine, la ceea ce vrei sa faci TU cu şi din viaţa ta".





Mihaela Walter
Consultant de vindecare holistică (Germania)

Luminita noptii: si aliment, si medicament, si medic, si psiholog

$
0
0
Luminita noptii (Oenothera biennis) este un alt multitalent prin excelenta - pe cat este de frumoasa, pe atat este si de valoroasa, folositoare si hranitoare. Absolut totul se foloseste de la ea: frunzele in salate, florile ca  atare (ori ca desert de mare finete, ori drept "garnitura" langa orice salata, mancare sau fruct), radacinile ca inlocuitor de sparanghel (in germana se cheama Schinckenwurzel, adica radacina de sunca) si semintele (ori adaugate in orice fel de mancare, ori sub forma de ulei) - din seminte se obtine un ulei cu efect terapeutic foarte mare, cu care s-au obtinut rezultate exceptionale mai ales in tratarea bolilor autoimune (in special artrita si SM) si de piele (neurodermita si psoriazis).
Luminita noptii cu roua diminetii - este atat de frumoasa, la orice ora din zi sau noapte, incat pentru mine este greu de imaginat o gradina fara ea. Infloreste toata vara, pana toamna tarziu (daca ii culegeti florile!), de aceea, va recomand cu cea mai mare caldura sa o plantati si in gradinile voastre


Flori si frunze de luminita noptii, alaturi de Durian, condurasi, galbenele si piciorul caprei - o adevarata delicatesa!
 Dar luminita noptii este si un profesor spiritual de exceptie: caci stie sa conduca o meditatie profunda, cum rar se intalneste in viata de zi cu zi. Este psihologul de serviciu la ceas de tihna. Si mai face si totul fara sa astepte vreo rasplata - o dovada unica a iubirii infinite pe care ne-o poarta Dumnzeu.... Cand soarele se coboara de pe cer, odata cu ultimele sale raze de soare, luminita noptii isi deschide florile - bobocii se deschid sub ochii nostri, ca intr-un film vazut cu incetinitorul. Si incepe in acelasi timp si cea mai buna sedinta de aromaterapie din lume.

Daca veti avea rabdarea sa o urmariti, va garantez ca veti dormi mai bine ca niciodata (este deci si cel mai bun somnifer!) si va veti simti mai linistiti si mai impliniti ca niciodata. Caci aceasta floare are o putere energetica de neinchipuit, pe care, daca vrem (depinde NUMAI de noi!), o putem folosi cu mare succes pentru corpurile, sufletele si mintile noastre. 

In filmul de mai jos, luminta noptii la mine in gradina:

 https://www.youtube.com/watch?v=nQBWgvzPmEo


Viscri 2015 - Amintiri si un tort de ciocolata

$
0
0
Pentru mine a fost atat de frumos la Viscri, incat imi vine si greu sa povestesc. Nici nu as putea spune inca, ce a insemnat exact Viscri 2015 pentru sufletul meu. S-au petrecut atatea lucruri surprinzatoare si nesteptate (vorbesc NUMAI pentru mine), incat m-am trezit depasita. Ramasa in urma rau tare. Caci eu cumva tot nu eram pregatita. Tot nu pricepusem. Si inca tot nu am priceput chiar tot-tot....
Este atat de bine cand ti s-a arata ca "nu exista" chiar nu exista, cand gasesti acul (IPod-ul) in carul cu fan (pajiste cu iarba pana la brau), cand adevarul iti sare in ochi, cand iubirea divina te strange in brate de aproape te sufoca, cand te-ntalnesti cu o luna plina, parca la fel de mare cat lumea, agatata desupra unui cuib cu berze, exact ca in fotgrafiile photoshopate de pe Internet (cu ceva timp in urma, le-as fi caracterizat repede si scurt: de prost gust), cand esti invitat ca oaspete de onoare la concertul gazelor, frunzelor si vantului, cand vezi ca esti tinut in palme si aparat si iubit si protejat, cand frica ti se destrama la fel de usor ca ceata alungata de razele soarelui si lasa in urma ei numai lumina si iubirea, le da voie sa dantuiasca in jurul tau, sub tine, desupra ta, in tine.......
De aceea, va dau cel mai bine astazi mai departe doar cateva fotografii din paradis si o reteta. 
Le multumesc tutror celor care au fost alaturi de mine - nici nu as putea sa-i insir, ca prea multi sunt. Norocul a venit din nou cu carul la si peste mine. Multumesc, multumesc, multmesc!
 















Cantecul pe care nu am reusit sa-l cantam impreuna:


Si un alt catec pe care-l iubesc eu mult si care poate va va reaminti de cel cantat impreuna (macar asa, cat de cat...):



Si reteta de tort de ciocolata:

TORT DE CIOCOLATA


 Pentru blat:
- curmale cu fulgi de cocos (10 curmale cu 100g fulgi de cocos - cantitatile pot fi foarte variate, in functie de calitatea curmalelor - se prefera cele moi, cu zaharul cristalizat  - sa nu intelegeti gresit si sa cumparati curmale cu zahar adaugat, ci curmale al caror zahar propriu s-a cristalizat deja!). Se mixeaza intai curmalele, apoi se adauga fulgii de cocos pana se face un aluat care se despreinde de pe vasul mixerului. Se modeleaza intr-o forma cu un inel care poate fi scos ulterior:




Pentru crema:
-caju (cca. 300g pentru un tort mic), 50g unt de cocos, 30-50 g miere (sau curmale) - cel mai bine se adauga dupa gust, eu am constat ca mierea din Romania, in special cea de la Viscri 125 este mult mai dulce ca mierea cu care sunt eu obisnuita sa lucrez in Belgia - cacao si vanilie. Se mixeaza pana se obtine o crema fina.
Se pune in forma si se baga la frigider. Se scoate inelul de metal si se pun lumanarile. Se canta neaparat "La multi ani cu sanatate"! Caci acest tort se mananca numai la ocazii speciale si nu in fiecare zi - stiti bine deja acest lucru, nu-i asa?



Cu tot dragul,

Mihaela
Viewing all 220 articles
Browse latest View live